Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Szukam firmy zakładającej panele PV
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 50437, member: 89"] Nie mam jeszcze pompy ciepła. Nie mogę się na nią zdecydować - rozważam powietrze-woda albo powietrze-powietrze. Ogrzewanie domu mam kominkiem albo grzałkami. W zasadzie od maja nie grzeję domu, więc nie chciało mi się tym zajmować :p Miałem jakiś tam plan więc mogę na szybko opisać: [LIST] [*]Mam wielki bufor 800-900 L ogrzewany kominkiem i/lub grzałkami. [*]Ciepła woda z tego bufora jest puszczana na grzejniki pompą, którą mogę sterować za pomocą HA. [*]Używam w domu Home Assistant (HA) jako system Smart Home. [*]Mam tam podpięte w szczególności czujki [LIST] [*]Temperatury w domu [*]Temperatury na zewnątrz [*]Temperatury na buforze [*]Produkcji PV [/LIST] [/LIST] Jeśli będę miał pompę ciepła powietrze-woda albo zostanę na grzałkach, to na podstawie powyższych danych teoretycznie mogę dość łatwo dopisać sobie automatyzację/sterowanie podgrzewania bufora w czasie produkcji PV więc taki mam plan. Ta wersja pozwoli mi sterować kiedy zużywam energię podgrzewając bufor, a nie pomieszczenia oraz grzać cały dom kaloryferami, tak jak to robię obecnie. Jednak nie będę miał chłodzenia. Jeśli będę zakładał powietrze-powietrze, to wysteruję ją niezależnie od bufora. Taka wersja daje mi chłodzenie, ale planuję montaż tylko w wybranych pomieszczeniach. Tutaj niestety jak grzeję, to mam ciepło, a jak nie grzeję, to mam zimno, więc kompletnie nie da się sterować zużyciem własnej produkcji. Sam nie wiem jeszcze co zrobić... Dzięki HA, na podstawie produkcji mogę teoretycznie dodać sobie sterowanie ładowaniem auta ale jeszcze tego nie zrobiłem. Ogólnie panele mam na starych zasadach więc w najgorszym przypadku jak nie wykorzystam tego co produkuję, to tracę jedynie 20% (odzyskam 80%), więc jakoś specjalnie się nie staram zużywać na bieżąco (co widać po zużyciu własnym (23,7%). Nie mam też obecnie jeszcze poczucia jaki będę miał bilans energetyczny całego roku i czy po założeniu pompy ciepła czy nie okaże się, że będę miał jakieś kolosalne nadwyżki energii, któej nie będę w stanie odebrać. Taka pompa to jednak koszt... Pewnie minimum 20 tyś... więc dobrze by było, żeby była szansa na zwrot, a jak nagle zacznę oddawać do sieci energię za darmo, to spadnie mi ROI samych paneli ;) Niestety mam dość dużo na głowie ostatnio i nie chce mi się rozgryzać nowych tematów, które nie są dla mnie aż tak interesujące - jak mam czas, to wolę pobawić się ev.warszawa.pl :D Pewnie przysiądę do tematu pompy ciepła jakoś pod koniec miesiąca albo we wrześniu i może napiszę coś na forum na ten temat. Pomysłów dużo ale dwie ręce i jedna głowa mnie hamują ;) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Szukam firmy zakładającej panele PV