Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Szukam firmy zakładającej panele PV
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Hue Zarri, post: 6371, member: 88"] To mały update z mojej strony. Instalacja 9kW. 17x Panel 530W - 13500pln Inwerter Growatt - 6000pln Konstrukcja pod panele - 2500pln Rozdzielnia AC/DC - 1500pln Optymalizatory na jeden string - 3000pln Instalacja własna. Wykonanie instalacji uziomu też po mojej stronie. Czekam na wycenę elektryka z podłączeniem. Firma instalacyjna wrzuci sobie twoj dach z geoportalu w program i wyliczy na szybko instalacje, To co już im się nie do końca chce, bo za dużo pytań to... - Analiza rozmieszczenia paneli na dachu ze szczegółową rozpiską produkcji energii w każdy miesiąc (wiesz czy dobrałeś instalacje do twoich potrzeb i do twojego dachu, wiesz kiedy zaczynasz produkcje i kiedy kończysz..i nie mowie o miesiącach a o godzinach dnia.) - Analiza cienia w raz z opcjami i dalszymi kosztami związanymi z wyeliminowaniem cienia lub optymalizacja instalacji. (u mnie były aż 3 scenariusze rozmieszczenia paneli) - Dobór rozwiązania i sprzętu - Jak kolega [USER=117]@gim-kg[/USER] wspomniał, firmy maja hurtem zakupiony sprzęt wybranych producentów i lecą taśmowo. Liczą że inwestor się nie zna albo ma w dupie, wiec proponują od razu premium (Fornius, Solaredge) i wkładają tam wygodne nadmiarowo kupione panele produkowane 5 lat temu, na przykład 350W panel, sprawdzony, tanio kupiony i działa. Czyli na 9kW wychodzi 26planeli. A jak jest cień to proponują od razu dokupić optimizery na wszystkie panele, żeby potem mieć dupokryje na inwestora. (konkluzja na końcu wypowiedzi) No i finalnie, robiąc to samemu, decyduje o każdym elemencie sam, dobieram do tego co mi potrzebne. Konstrukcja dachu jest skomplikowana, trzeba docinać, kombinować i upewniać side że nie zniszczy się poszycia dachowego. Tutaj też warto wiedzieć jak 600kg paneli jest zamocowana. Podpowiem że wycena firm oscylowała miedzy 50-70k PLN nawet nie patrząc na dach, o terminach nie wspomnę Rejon Śląski, ceny z Kwietnia 2021. Firma instalacyjna jest dobrym rozwiązaniem, jak mieszkasz na środku płaskiego terenu na którego cień nie pada, a dach masz oczywiście na południe z metrażem pola golfowego. Wtedy faktycznie, nie pałuj się robiąc to samemu, tylko daj to firmie, potarguj się i oszczędzisz swój czas. Pozdrawiam [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Szukam firmy zakładającej panele PV