Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Na każdy temat
Szwajcaria, tam się oddycha
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="consigliero, post: 50492, member: 286"] Wczoraj wieczorem wróciliśmy do domu, to był krótki i intensywny wyjazd, który przypomniał nam gdzie jest nasze miejsce w szeregu. Piszę w tym momencie o sile nabywczej naszej złotówki. Ostatnie zdanie dotyczy głównie Szwajcarii bo w Niemczech różnice nie są tak duże. Był to pierwszy od lat wyjazd w tamte strony samochodem i do tego przez Niemcy co też jest w naszym przypadku wyjątkiem, bo przeważnie jeździmy na południe i do tego motocyklem. Wyjazd ze wsi raczej późno bo pakowaliśmy się na szybko, ale chcieliśmy już się odciąć od trybu pracy, to ostatnie i tak nie udało się do końca bo mamy telefony. Nie wiem jak to się dzieje ale jadąc ID.3 pierwsze ładowanie, jak zwykle na oparach, odbywa się w Gorzyczkach. Może nie były to takie opary jak końcówka w Andermatt, gdy jadąc z dołu z miejscowości Altdorf, wydawało mi się z wystarczającym zapasem na wykonie tego podjazdu, skończyliśmy tam z 1% i 2 km zasięgu, Później przeskok spokojnie za Brno gdzie w hotelu D1 przy autostradzie była też ładowarka, nie hotelowa tylko jakiejś komercyjnej sieci. Doczytałem warunki i podłączyłem się pod AC ładując zmniejszoną mocą. Po śniadaniu ruszyliśmy w drogę i plan był taki aby korzystać głównie z Ionity. Musieliśmy tylko skorzystać z Ionity na obwodnicy Pragi, ale przeoczyłem zjazd na stację i jadąc dalej intensywnie kombinowałem czy dojadę do Beroun, tam też jest Ionity, ale z rachunku nijak nie wychodziło że się to może udać. Wbiłem w nawigację przeoczoną Ionity i klucząc opłotkami dojechaliśmy na 10 metrów do miejsca ładowania ale bez możliwości wjazdu, który był tylko od strony autostrady, jeszcze tylko kilka kilometrów kluczenia aby wjechać na dalnicę, przez plac budowy nowego jej odcinka i po klikunastu minutach jesteśmy na 80 %. Przeskakuję do Ionity w Beroun aby się doładować do 80 %, bo plan jest taki aby dojechać do Ionity w Wernberg-Köblitz, co się udało ze statusem 9% baterii. Jazda po autostradzie w granicach 120km/h. Gdy po tym pierwszym ładowaniu w Niemczech odkryłem fakt, że sieć Ionity jest praktycznie co 100-150 km, mogę się mylić w detalach, to pozwalałem sobie na większą prędkość, cały czas jadąc z tempomatem. Przy kolejnym ładowaniu odkryłem że lepiej ładować po 10- 20 minut aby mieć wystarczającą ilość energii do następnej ładowarki, Dzięki temu praktycznie na każdej uzyskiwaliśmy 130 kWh co jest naprawdę dużą różnicą w porównaniu ze starym oprogramowaniem. Do tego jeszcze kwestia krzywej ładowania która do 60% stanu baterii jest dosyć wysoko. Około 21.30 lądujemy na miejscu Loehningen koło Schafhausen. W zasadzie nie mamy sztywnego planu co robić w tej Szwjacarii tylko ogólniki typu Furka, Lugano, Verzasca. Do Lugano nie dotarliśmy ale spędziliśmy fajnie czas nad jeziorem Maggiore i w dolinie Verzasca, Przełęcze w rejonie Andermatt zrobiliśmy wszystkie za wyjątkiem Gotthard, bo w drodze powrotnej zrobił się tam mega korek w tunelu i przełęcz się też zakorkowała. Cała nasza jazda po Szwajcarii odbyła się bez winietki za korzystanie z autostrad, co w naszym przypadku byłoby tylko stratą pieniędzy. Rano decydujemy że pojedziemy zgodnie z sugestią przyjaciela, w kierunku Appenzeller. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Na każdy temat
Szwajcaria, tam się oddycha