chewbacca

Posiadacz elektryka
Ile obecnie w okresie zimowym model sprzed liftu, 3, standard, produkcja 2023 przejedzie zimą na pełnej baterii na trasie, powiedzmy autostrada 110-140km/h, z włączonym ogrzewaniem? 300km jest realne? Czy bardziej 250km?
Wszystko zależy od warunków pogodowych. Ale nie tylko od temperatury a też (i może przede wszystkim) od siły i kierunku wiatru i suchości asfaltu.
Mocno uogólniając to żeby zrobić 300km przy 140km/h te warunki musiałyby być dość sprzyjające. Przeciętnie liczyłbym raczej na 250km przy takiej prędkości.
Ale przy 110km/h to już 300km zrobi na luzie :)

danielm

Pionier e-mobilności
Wszystko zależy od warunków pogodowych. Ale nie tylko od temperatury a też (i może przede wszystkim) od siły i kierunku wiatru i suchości asfaltu.
Mocno uogólniając to żeby zrobić 300km przy 140km/h te warunki musiałyby być dość sprzyjające. Przeciętnie liczyłbym raczej na 250km przy takiej prędkości.
Ale przy 110km/h to już 300km zrobi na luzie :)
moje 4ro letnie doświadczenie mówi podobnie

adamjttk_1

Posiadacz elektryka
Ciekawy problem ze stacjami radiowymi, spotkal sie ktos?

Mam stacje radiowa w ulubionych ktora jest nieaktywna (szare logo) - tzn kiedys ja dodalem do ulubionych gdzies na trasie i w okolicach domu nie ma zasiegu/jest nieaktywna.
Problem polega na tym ze nie moge jej wywalic z ulubionych teraz i jak mam np 20 stacji w ulubionych i ona jest na 5. miejscu to stacje radiowe lataja mi od 1. do 4. i nie przeskakuja dalej bo 5. jest nieaktywna.
Jak sie tego dziada nieaktywnego pozbyc, probowalem reset etc i nic nie pomaga.
Teraz praktycznie jestem zmuszony do nie korzystania z ulubionych z tego powodu i musze przeskakiwac wszystkie stacje.

Michal

Moderator
Z
Nie, ikona stacji jest szara i nieaktywna i nie da sie jej wywalic z ulubionych, wyglada jak jakis bug w software. Liczylem na aktualizacje ale byly juz ze 3 w miedzy czasie i nadal nic :>
Zgłoś w aplikacji jako bug - ludzie nie zgłaszają, to nikt tego nie poprawia.

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
Ile Wam zjada baterii ogrzanie auta do przykładowych 19-20 stopni z temperatury -5?

Jazda do pracy zazwyczaj zjada mi 1-2% natomiast ogrzanie kabiny rano i po południu to w sumie dodatkowe 6%.

Dodatkowo na dystansie 3km zużycie mam ciągle w okolicach 350 wh.

Jakie są wasze doświadczenia przy takich mrozach?

tomA

Posiadacz elektryka
Ile Wam zjada baterii ogrzanie auta do przykładowych 19-20 stopni z temperatury -5?

Jazda do pracy zazwyczaj zjada mi 1-2% natomiast ogrzanie kabiny rano i po południu to w sumie dodatkowe 6%.

Dodatkowo na dystansie 3km zużycie mam ciągle w okolicach 350 wh.

Jakie są wasze doświadczenia przy takich mrozach?
u mnie na podgrzanie zużywa okolo 2-3 % przy takich mrozach ale dojazd mam dłuższy bo okolo 10 km i wtedy średnia mi wychodzi około 200-220 wh. Natomiast wczoraj jak jechalem w trasie i bylo -10 stopni na zewnątrz i po naładowaniu auta do 90% (rozgrzana bateria) i spadła rekuperacja do połowy wartości po 15 km jazdy - normalna jazda autem (trasa - nie po miescie) nie była w stanie podgrzewać baterii aby zatrzymać poziom rekuperacji na 100 % jak w trakcie wyjazdu - też tak macie ?? mam baterię LFP - może dlatego ?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Tutaj na filmiku o tym mówią, Tesla 3 nie odzyskuje w niskich temp pełnej rekuperacj chyba nigdy

Pełna rekuperacja(dla RWD ~60KW) to jest ponad 1C dla takiej małej baterii. Poniżej 5 stopni wszyscy zalecają max 0.1C. powyżej +5 stopni mozna 1C. Wiem że Tesla nie grzeje wysoko, nie mam LFP ale u mnie stara sie trzymac ~8 stopni na baterii . Dlatego w S/X z duzymi bateriami bardzo szybko mozna uzyskać pełną rekuperację (~80kW)