Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 57225, member: 89"] Zrobiłem jeszcze miniaturowy test przedwczoraj: Zostawiłem auto w garażu niepodłączone wieczorem i rano sprawdziłem ile wskazuje % i km baterii. Tutaj dane: [TABLE] [TR] [TD][/TD] [TD]kiedy[/TD] [TD]procenty[/TD] [TD]km[/TD] [/TR] [TR] [TD]zdjęcie[/TD] [TD][RIGHT]27.09.2022 19:15[/RIGHT][/TD] [TD][RIGHT]49%[/RIGHT][/TD] [TD][RIGHT]254[/RIGHT][/TD] [/TR] [TR] [TD]start jazdy[/TD] [TD][RIGHT]28.09.2022 07:00[/RIGHT][/TD] [TD][RIGHT]49%[/RIGHT][/TD] [TD][RIGHT]251[/RIGHT][/TD] [/TR] [TR] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [TD][/TD] [/TR] [TR] [TD][/TD] [TD]czas postoju [h][/TD] [TD]procenty[/TD] [TD]km[/TD] [/TR] [TR] [TD]Zużycie na postoju[/TD] [TD][RIGHT]11,75[/RIGHT][/TD] [TD][RIGHT]0%[/RIGHT][/TD] [TD][RIGHT]-3[/RIGHT][/TD] [/TR] [/TABLE] Można to trochę zaokrąglić i napisać, że w 12 godzin auto straciło 3 km zasięgu, co daje około 6 km utraty zasięgu na dobę, gdzie 100%, to około 518 km, przy temperaturach 10-12 C na zewnątrz i pewnie bliżej 15C w garażu (nieogrzewany wolnostojący ale nie blaszak). To oznacza, że w takich warunkach auto na parkingu lotniskowym może, zakładając pozostawienie z 50% i konieczność ruszenia po powrocie z 30% , stać około 20 dni ;) To zupełnie bez zmiany niczego w aucie oprócz wyłączenia wartownika (nie mam go włączonego w garażu). Więcej naładujesz, to dłużej postoi. Z wartownikiem możesz liczyć 5-7% zużycia dziennie - kiedyś to liczyłem zużywa wtedy około ~250W, bo całe auto działa non stop. Ps. Przy temperaturach poniżej -10C, może być znacznie wyższe zużycie na dogrzewanie baterii, a poniżej -15C, to już zupełnie, bo wtedy pompa ciepła nie wyrabia i wchodzą grzałki. Wtedy (przy <-15C) spodziewałbym się utraty około 3-5% dziennie, jeśli takie temperatury utrzymują się przez cały dzień, co jest wysoce mało prawdopodobne ;) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Forum • Tesla 3, TM3 SR+, LR, Perf
Szybkie pytanie - szybka odpowiedź