Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taka analiza porównanie mi się wyświetliła
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Kierowca23, post: 213776, member: 3789"] Jako nowy prosument, mam zainstalowany falownik hybrydowy z akumulatorami AGM. Coś jakby UPS z zewnętrznymi akumulatorami. Tanie elementy, koszt tego "mazazynu" wyniósł mnie relatywnie niewielki. Jak była końcówka starych przepisów, miałem inne życiowe wyzwania niż instalacja PV. Pamiętam też, że fachowca było znaleźć trudno, a ceny materiałów były wysokie. Więc nie załapałem się :( Wyjście z falownika h. rozprowadziłem po domu jako oddzielny obwód 230V, max. 2.4 kVA, zgodnie z zasadami sztuki. Nowe przewody, rozdzielnice, zabezpieczenia i gniazdka. W rezultacie od marca do połowy listopada, 95% zużycia energii na cele domowe (lodówka, TV, mikrofala, mały czajnik, radia, komputery, kamery, monitoring) idzie z PV - również nocami :) Kuchnia jest na gaz. Późną jesienią falownik przełącza się na pobór z sieci bo "taki mamy klimat" ;) Ładowanie BEV nastawiam tylko w nocnej taryfie i z sieci, bo falownik tego nie uciągnie. Ale to doszło dopiero 2 lata później. Pralka i zmywarka też pracują złośliwie, po 22:00. W nocnej taryfie cena energii tylko trochę spada, ale za to koszty dystrybucji są około 0,04 zł / kWh i to robi ogromną różnicę przy net-billingu. PV mam odrobinę przewymiarowane. Ile miejsca na dacho starczyło. A więc wiosną i latem szybko pojawiło się zagadnienie nadprodukcji, bo akumulatorów brakowało żeby to zebrać. Dołożyłem więc kilka "klasycznych" mikroinwerterów 800W i zgłosiłem w ZE mikroinstalację. Założyli licznik dwukierunkowy, stałem się oficjalnie prosumentem. [B]Efekt:[/B] po roku (jak jeszcze nie miałem BEV) przyszła kontrola licznika o_O Niby "do odczytu wskazań", ale: 1) przecież wyniki pomiarów przychodzą do nich on-line po sieci, 2) przyszło od razu dwóch gości a nie jeden inkasent. Widocznie statystyka im się nie zgadzała ... W miesiącach letnich, pobór energii z taryfy dziennej spadał prawie do zera... A w założeniach było, że prosument to powinien jednak więcej płacić za prąd :ROFLMAO: Obadali licznik, "spisali wskazania", stwierdzili że licznik faktycznie jest on-line i poszli :) Obecnie płacę rachunki za prąd około 350 zł za pół roku, wliczając w to nocne ładowanie BEV kilka razy w miesiącu (nie przebywam tam stale). Czy finalnie to wszystko mi się zwróci, kwestia dyskusyjna ... Ale satysfakcja z niezależności energetycznej i udanej instalacji - bezcenna :) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taka analiza porównanie mi się wyświetliła