Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Tańszy, wolniejszy EV FWD z większym zasięgiem vs szybszy AWD z mniejszym zasięgiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="vwir, post: 134576, member: 127"] Elektryki to elektryki, spaliniaki to spaliniaki. Nie ekstrapolowałbym swoich pozytywnych doświadczeń ze spaliniakiami danej marki na ich modele elektryczne. Tutaj już kilka marek "poległo" i akurat sztandarowym przykładem była Toyota/Lexus ze swoimi dotychczasowymi modelami. Nie wiem jak RZ, nie miałem z nim żadnych doświadczeń, ale na podstawie Bz4X i UX-a byłbym na razie bardzo ostrożny z samochodami elektrycznymi tego koncernu. Odnośnie dylematu - miałem podobny, tylko w moim przypadku było to RWD vs AWD. Wybrałem AWD z mniejszym zasięgiem. Po prostu nie robię zbyt często dalekich tras, a ładowarek jest coraz więcej, więc jeśli raz na miesiąc czy nawet rzadziej zatrzymam się na 15 minut na podładowanie to nie jest to dla mnie specjalnym problemem. A AWD przydaje się na codzień. Gdyby to miało być FWD to odrzuciłbym z miejsca. Mam drugie EV właśnie z FWD i jest to jedna z jego najbardziej irytujących cech. W elektrykach ten rodzaj napędu się po prostu nie sprawdza. Nie masz wielkiego ciężkiego silnika z przodu, których dociążałby oś napędzaną. Więc przy każdym nieco ostrzejszym przyspieszeniu przednia oś traci kontakt z nawierzchnią (szczególnie na mokrym). Masz "pod butem" spory moment obrotowy, którego nie masz jak wykorzystać. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Tańszy, wolniejszy EV FWD z większym zasięgiem vs szybszy AWD z mniejszym zasięgiem