Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="konrad.zielinski, post: 203602, member: 3368"] Od listopada mam wallbox na osobnym liczniku w garażu. Nie dało się od razu podpisać umowy z cenami dynamicznymi, więc podpisałem umowę kompleksową z taryfą sprzedawcy G13 i od razu poprosiłem o zmianę na ceny dynamiczne z dystrybucja G13. Te obowiązują mnie od 1 stycznia. Pod koniec grudnia, jak się dowiedziałem o G14dynamic to poprosiłem o aktualizację wniosku o ceny dynamiczne, ale mi odpisali, żebym napisał jeszcze raz po 1 stycznia, co też zrobiłem. Zobaczymy czy mi zmienią od lutego. I czy/jak eLicznik to wspiera. W mieszkaniu mam G13 i każdemu, kto słucha, mówię żeby przeszedł na G13. Łatwo sprawdzić w eLiczniku, na swoich danych historycznych, że jest to najkorzystniejsza niedynamiczna taryfa - mam dane z kilkunastu mieszkań, domów, przyłączy wspólnoty mieszkaniowej (cały Wrocław ma od dekady LZO) - wszędzie G13 jest opłacalna. Przed mrożeniem oszczędności były na poziomie 25%, bez zmian nawyków domowników, na danych historycznych! Typowe średnioroczne zużycie to ok. 70/15/15 w pozaszczycie/przedpołudniem/wieczorem. U innych operatorów, gdzie brak G13, G12w jest też niezłą alternatywą. Głównie pozaszczyt w weekendy (i dni wolne w G13) robi robotę. Szczególnie korzystnie wypada to z klimatyzacją lub pompą ciepła. Wystarczy zaprogramować wyłącznie w szczycie wieczornym. Szczyt przedpołudniowy w dni robocze kosztuje mniej więcej jak G11, a cała reszta jest znacznie tańsza. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja