Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="konrad.zielinski, post: 203621, member: 3368"] Wychodzę z założenia, że poluję na darmową energię do ładowania i godziny małego obciążenia KSE będą się z grubsza pokrywać z tanią energią, a ta z fixingu z grubsza z rynkiem spot, który widzę w apce i dostaje powiadomienie na dzień wcześniej. To czy będzie to parę groszy w tę, czy w tamtą niewiele mnie interesuje, istotne jest tylko to czy warto się w danym momencie ładować, czy lepiej poczekać na cennik na kolejną dobę. Chociaż te dwa screenshoty faktycznie są zastanawiające. Na Nowy Rok między 9 a 13 ceny były mocno ujemne (chociaż nie aż tak bardzo, jak się wcześniej zapowiadało), a Kompas post factum pokazywał normalne użytkowanie i zalecane oszczędzenie. A jedna godzina "zalecanego oszczędzania" niweczy opłacalność tego ładowania G14dynamic względem G13 :/ Finalny raport za ten dzień jest tu, z 22:51 [URL unfurl="true"]https://raporty.pse.pl/?report=PDGSZ&state=Funkcjonowanie%20KSE,Plany%20pracy%20KSE,Godziny%20Szczytu,Funkcjonowanie%20RB,Raporty%20dobowe%20z%20funkcjonowania%20RB,Rezerwa%20operacyjna&date=2025-01-01&type=table&search=&[/URL] Także faktycznie ciekawe jak to jest zaimplementowane, czy na dobę przed wypychają do licznika zużycie w których godzinach ma trafić do którego z czterech jego rejestrów, czy ściągają z niego dobowy profil zużycia i dopasowują do danych z PSE na back-endzie. Wydaje mi się, że gdzieś widziałem info, że dane z Kompasu są brane wcześniej, a jeśli by ich nie było, to użyte by były te z przed tygodnia, co sugeruje to pierwsze rozwiązanie, ale nie pamiętam gdzie to widziałem. Może w tym zeskanowanym cenniku Tauron Dystrybucja zatwierdzonym przez Prezesa URE. Ale może konfabuluję, albo mi się coś z cenami dynamicznymi pokićkało. Ale to byłoby sensowniejsze dla użytkowników i byłoby bliższe idei, że licznik trwale rejestruje zużycie w poszczególnych strefach. Jak kasa fiskalna. Do tego może jeszcze kwestie jego legalizacji. Niezależnie czy ma łączność z back-endem, czy nie - jakiś fallback przecież musi być. Tak czy siak, zobaczymy. Licznik w garażu to nie w domu, można poeksperymentować. Z tej taryfy zawsze można wrócić do innej. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja