Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="nabrU, post: 204957, member: 919"] To ja jeszcze dodam swoją sytuację bo mnie się to 'spina' przy taryfie nie dynamicznej Mam w UK taryfę Intelligent Octopus czyli coś jak G12 (z stałymi 6 godzinami w nocy za 35gr/kWh) plus każde ładowanie BEV w dowolnej porze jest liczone również po 35gr/kWh (operator 'ma dostęp' do mojego EVSE, które sygnalizuje mu fakt podłączenia samochodu i operator sam dobiera mi kiedy ładuje mi samochód - ja tylko podaję ile % i na kiedy chcę mieć samochód gotowy). Cena w szczycie to jakieś 4 razy tyle co poza szczytem czyli 1,35zł/kWh. Zdarza się, gdy ładuję BEV w dzień to mam 10 czy 12h ceny pozaszczytowej (plus cały dom ma przecież taką samą stawkę). I wtedy właśnie ładuje mi się też magazyn. Dodatkowo mój operator płaci mi za eksport 76gr / kWh czyli 2 razy tyle co za import pozaszczytowy. Więc to idealne zastosowanie dla magazynu. Pobrać za 35gr, coś tam zużyć, a nadmiar (przed godzinami pozaszczytowymi) wyeksportować do sieci za 2 razy drożej - no brainer ;) Wszystko to robi się automatycznie bo: operator udostępnia API, EVSE udostępnia API i producent falownika i baterii też udostępnia API. Stąd już prosta droga sterować tym z poziomu Home Assistant, co niniejszym od ponad roku czynie z dużym sukcesem za pomocą integracji [URL='https://springfall2008.github.io/batpred/']Predbat[/URL]. Integracja ta obsługuje też taryfę dynamiczną (o nazwie Agile) u mojego operatora, więc to jest za darmo. Warunek: operator musi takie dane gdzieś udostępniać (najlepiej poprzez API): Mój powyższy opis jak widzisz nie uwzględnia w ogóle słońca i tak naprawdę (w tych warunkach) może się opłacać przy samym magazynie (bez FV). [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja