Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="zibizz1, post: 205005, member: 1241"] [USER=4269]@arnoldd[/USER] Ja to liczyłem zawsze tak ze 1kWh magazynu kosztuje w promocji 1000zl, 3 lata mają ~1000dni. Wiec jeśli tak w miare codzienne zarobimy na kadej kWh przepuszczonej przez magazyn 1zł to w 3lata sie zamortyzuje. Taka amortyzacja zuzyje ~1000cykli i po niej zostanie jeszcz 90% pojemności magazynu. I to ma wtedy sens Jednak jak patrze na liczby to nie widzę możliwości zarobienia aż tyle co twierdzisz (rozpatruje G12) - 67 groszy za kWh to cena energii w taniej taryfie z przesyłem brutto (policzyłem że w 2025 to 0.648 ale może coś jescze pominałem) - natomiast nie wiem co to jest to 1.6? Bo z cennika wychodzi że droga energia to 1.115 brutto Zajrzałem też na ceny TGE fixing 1 (po tej cenie sie sprzedaje?) 10.01 min 216 max 603 09.01 min 390 max 700 08.01 min 177 max 628 07.01 min 50 max 578 (w godzinach 10-15 450) 06.01 min 61 max 380 05.01 min 160 max 501 Jak widać tylko w jednym dniu mozna było naładowac magazyn po 0.648 i sprzedać po 0.7 czyli 5gr/kWh Gdy pracuje fotowoltaika to cena jest bliżej tej maksymalnej czyli np 7 stycznia łapiąc nadwyżke po .45 gr i tracąc 10% z tej energii wyślemy ją po 58gr to zarobimy 8gr/kWh. Najlepiej wyjdziemy ładując po 0.65 w nocy i w 2h w środku dnia zeby w pozstałych godzinach nie brać po 1.115zł wtedy na każdej zużytej kWh zarobimy 46,5gr(-straty), tutaj możemy użyć magazynu 2x dziennie bo sa po 2 okienka tanie i drogie ale żeby tyle zarobić to musimy w czasie drogiej energii zuzyć 2x pojemnosc magazynu, wiec musiałby on być bardzo mały. No i nie wykorzytujemy zawsze 100% magazynu bo - wykorzystujac 80% ma on ponad 2x dłuższa trwałość - nie trafimy dokładnie z ilością energii której potrzebujemy, albo nie zostawimy miejsca na energie z PV, np doładujemy 80% np o 6 rano i do pochmurnego południa zjedziemy do 30% czyli tylko 50% pojenosci użyjemy - może chcemy sobie zostawić troche na wypadek braku zasilania jako UPS - z czasem po 3 latach bedzie miał juz mniejsza pojemność o te 5% Podsumowując to nie jest tak że to sie nie opłaca, tylko trzeba się nagimnastykować żeby zarobić. Może lepiej kupic obligacje i po 8 latach za wydany 1000zł miec 1600zł i sie niczym nie przejmować [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja