Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="arnoldd, post: 205109, member: 4269"] Pierwszy był zakładany prawie 3 lata temu i pełni on też rolę "wyspy" więc kosztował majątek.Chociaż i tak teraz zaczyna mieć sens ekonomiczny mimo początkowych bardzo wysokich kosztów. Drugi sprzed trochę ponad roku wyszedł tak jak pisałem 1500 zł za kWh , ale z całą otoczką - kontener, falowniki, klima, kombinacje z podłączeniem żeby zgrał się z innymi częsciami sysytemu, plus możliwość szybkiego (plug and play praktycznie ) rozbudowania go o 120kWh. A no i kontener może pomieścić jakieś 300 kWH jeszcze dodatkowo.To wszystko w tej cenie na zasadzie "Tu ma stać i działać" Teraz drugi będzie rozbudowywany - więc koszt sprowadza się teraz praktycznie tylko do baterii Ja licze wszytko dla G13 W G13 - cena w szczycie popołudniowym W okresie zimowym nie sprzedaję prądu do sieci. Po pierwsze nieopłacalne, po drugie nielegalne - ze względów podatkowych i innych (tak do konca też nikt w sumie tego nie wie ale są zdania prawników o potrzebie zgłaszania zamiaru obrotem energią, uzyskiwania koncesji itd.) Zimą - tak gdzieś od konca września do marca cały prąd uzyskiwany z PV wykorzystuję u siebie. Teraz pewnie będzie ten okres jeszcze dłuższy - ładowanie EV :) Mam poustawiane wszystko tak że dla użytkownika 0-100% to jest sto procent energi możliwej do wykorzystania (czyli jakieś właśnie 75 procent full możliwości baterii.) Ten problem - trafianie - załatwia mi nadmiarowość magazynu, która jest też dobra w okresach jesienno zimowych - jakiś okres słoneczny pozwala mi czasem na dwa do pięciu dni nie ładować magazynu energią z sieci, przy wykorzystaniu baterii w okresach szczytowych. Optymista - obligacje 10 letnie mają marże 2% ponad inflację - wiec po 8 latach miałbyś realnie 1171 zł :) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja