Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="CEB.COM.PL, post: 211403, member: 4807"] Wkradło się jakieś nieporozumienie. Myślę, że należy tę analizę przeczytać dokładnie ze zrozumieniem. Punkty do ponownej analizy: [LIST=1] [*]Z mojej wiedzy nie ma czegoś takiego jak taryfa G14 Tauron tylko G14dynamic, która to jest sumą dynamicznej (zmiennej) codziennej godzinowej ceny rynkowej (która jest codziennie inna i zmienia się co godzinę) + opłata dystrybucyjna. Link do stawek dystrybucyjnych umieściłem w mojej analizie więc mylisz się, że nie wiem co to są stawki dystrybucyjne i nie pomyliłem ich z niczym innym (to, co Ty nazywasz "taryfą g14 TAURONU - która odnosi się tylko do cen dystrybucji."). Koszty dystrybucji, czyli koszty dla kolorowych kafelków, które podawane codziennie po 17:00 w aplikacji lub na stronie energetyczny kompas są również w różnych okresach czasu ale te pomarańczowe i czerwone zazwyczaj występują w przedziale czasowym tzw. najdroższym z taryfy G13, czyli od 16:00 do 21:00 (zima dla G13, bo są też inne przedziały czasowe w lecie) oraz między 07:00 do 13:00 średni przedział cenowy dla taryfy G13. Kafelki pomarańczowe i czerwone występują też między 13:00 a 16:00 kiedy to w taryfie G13 są tanie kWh. Więc generalnie w taryfie G14dynamic przynajmniej w zimie lepiej unikać przedziału czasowego od 7:00 do 21:00. Ale tak się żyć nie da. - wyjaśniłem to w mojej analizie. [*]Ceny w tej analizie są tylko uśrednionymi cenami brutto kWh z giełdy z całego miesiąca, które można pobrać i samemu przeanalizować z podanej strony PSE wraz z kosztami dystrybucji dla poszczególnych kolorowych kafelków jeśli by wystąpiły w danych przedziałach czasowych takich jak w taryfie G13 Tauron (G13 Eko+Las- jest jedynie wariantem taryfy G13 z 10% upustem, ale za to z abonamentem) [*]Przedziały czasowe analogiczne dla taryfy G13 wprowadzałem do analizy, aby nie zagłębiać się w zbędą na ten moment automatyzację wychwytywania zielonych kafelków w ciągu dnia, które ze względu na niskie koszty dystrybucji są najtańsze i najbardziej pożądane. [*]Podsumowując z tej analizy wyłania się konkluzja: Ceny kWh pobieranej w przedziale czasowym tzw. najtańszym dla taryfy G13 (nocnym), czyli od 21 do 7:00 można byłoby na sztywno zastosować w taryfie G14dynamic dla urządzeń energochłonnych i wtedy [B]średnia miesięczna cena kWh[/B] wynosiłaby (jak do tej pory w zimie 2024/2025) około 0,50 zł brutto (średnia miesięczna cena rynkowa + koszty dystrybucji dla zielonych kafelków) bo rzeczywista cena za kWh będzie codziennie inna w innych przedziałach czasowych. Rozliczenie jest miesięczne więc interesuje nas średnia cena miesięczna a nie chwilowa. Uśredniona cena za 1 kWh w taryfie G14dynamic (pobór energii tylko między 21:00 a 7:00) różni się na ten moment jedynie o około 0,12 zł brutto w stosunku do taryfy G13 Eko+Las która jest o wiele prostsza i ma szersze przedziały czasowe w zimie, bo od 21:00 do 7:00 i od 13:00 do 16:00. A od 7:00 do 21:00 w taryfie G14 dynamic jest bardzo duże prawdopodobieństwo wystąpienia pomarańczowego lub czerwonego kafelka, czyli największej ceny za kWh na giełdzie i za przesył. [/LIST] [B]Proszę, podaj źródło tej informacji.[/B] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja