Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="CEB.COM.PL, post: 211641, member: 4807"] Przyznaję się, poszedłem na łatwiznę i nie czytałem wiadomości wstecz. Ale cały czas mi tu coś nie gra, jak bym Cie mógł prosić o wyjaśnienie wątpliwości, które mnie nurtują. [LIST=1] [*]Na tej stronie co podałeś o G11 nie ma wzmianki o innych taryfach tylko G11. Ale Ty masz G13 + stawki dynamiczne dystrybucyjne. Czy ja dobrze zrozumiałem? [*]Na tej stronie co ja podałem wynika coś innego. Jak to wytłumaczyć? [*]Czy uważasz, że te obecne ceny energii G11, G12, G12w i G13+ stawki dynamiczne dystrybucji to tylko etap przejściowy, który był w pośpiechu sklecony i ceny energii zmienią po roku na ceny energii z giełdy? [*]Za parę dni otrzymasz pierwszy rachunek w tej nowej wersji taryfy. Pochwalisz się czy korzystniej jest niż w czystej taryfie G13 i o ile %? [*]Wrzucisz zanonimizowane zrzuty z rachunku? [*]Jaki masz % profil zużycia w zielonych strefach? [*]Jak dużo zużywasz kWh w ciągu miesiąca/roku? [*]Używasz automatyki czy ręcznie? [/LIST] [LIST=1] [*]Te ceny to netto czy brutto? [*]To mi się nie klei, bo takie stawki wynikają raczej z cen dynamicznych energii z giełdy, bo w taryfie G13 koszt kWh w nocy to [B]0,62 zł Brutto[/B] + koszty dystrybucji dynamicznej (ciemno zielonych było mało, za to więcej jasnozielonych=żółtych) czyli 0,0145 zł lub 0,0578 zł brutto. Bo jak piszesz koszt 1 kWh pownien wynosić 0,62 + 0,0578 + 0,11 = 0,787 zł brutto. Więc wynika z tego że ceny energi masz dynamiczne z giełdy, a nie zgodnie z cennikiem dla taryfy G13. Okaże się po pierwszym rachunku. [*]Gdzie można przeczytać o tych 11 gr marży, bo nie mogę znaleźć? [/LIST] [IMG]https://www.ceb.com.pl/wp-content/uploads/2024/07/ceny-energii-elektrycznej-od-01.07.2024-do-31.12.2024-Tabela1-ceny-maksymalne-oslonowe.png[/IMG] Czy ma ktoś jeszcze inną kombinację G11+dynamic? itd.... [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja