Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="konrad.zielinski, post: 233184, member: 3368"] Raz, że ładując auto w tych godzinach da się nadrobić ewentualne wyższe koszty w tygodniu, dwa, że co się stanie z opłacalnością G12r po zdjęciu tarczy już napisałem, trzy, że wątek jest też dla posiadaczy osobnych liczników w garażu, cztery, że dla niektórych to naprawdę nie jest problem znaleźć raz na tydzień-dwa południe, w które auto jest zapakowane. Wspaniałe, że jesteś zadowolony w tym roku z G12r, to ciekawa alternatywa dla pewnych mieszkańców księstwa Energa, a teraz daj innym porozmawiać o tym, o czym jest ten wątek. Ja napisałem do swojej spółdzielni, żeby policzyli czy nie opłaca się wydzielić PPE z wysoką mocą umowną i zamontować buforów na CWU z grzałkami siłowymi zasilanymi z cen giełdowych, zachowując sieć ciepłowniczą jako źródło szczytowe. We Wrocławiu płacimy 95 zł/GJ Fortum, a grzałka zasilana za 20 gr/kWh (zero plus marża plus dystrybucja) produkuje za 55,5 zł/GJ. 12 kW w 4 h podniesie temperaturę 1 m³ wody o 40°C. Pompy ciepła nawet ze zwykłej G13 pozaszczytowej też wychodzą sporo taniej, ale kosztują trochę więcej niż grzałka. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne