Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="zibizz1, post: 249461, member: 1241"] Przeciętnego gospodarstwa domowego w Polsce nie stać na elektryka. Tutaj na forum średni poziom jest sporo powyżej średniego dla Polski. Gdy mój dom zużywał ~8MWh to założyłem 8.5kWp. Teraz już zużywam ponad 20MWh dlatego zwiększyłem PV do 22kWp. Nawet gdy nikogo nie ma w domu w lato to zjada 11-12kWh na dobe, a gdy jesteśmy w domu to 50kWh. A nie mam basenbu czy sauny, dlatego nie dziwie się że ktoś koło domu ma jeszcze większe połacie PV W wiosne-lato gdy jest kilka dni pochmurnych to ładowarka ustawiona w trybie eco nie wiele szybciej doładowuje samochody niż ja wyjeżdzam z nich km, ale bilans jest na już plus przy tej ilości PV. Mój plan na okolice ~2035 to elektrownia wiatrowa ~10kW oraz magazyn, może w formie używanej baterii z samochodu, też raczej celuje w 50kWh+. Cieszyłbym się gdyby dało się podpinać wszystkie samochody do sieci domowej V2H/V2G bo jedno auto które stoi pod domem jest bardzo mało wykorzystywane i mogłby pracować jako magazyn. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne