Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="konrad.zielinski, post: 256713, member: 3368"] Bo jest to wartość zbliżona do większości wartości minimalnych taryf dostępnych w Polsce. No ale nawet, weźmy coś powszechnego, G12 PGE, 45 gr/kWh netto. Minus 8, 37 gr/kWh. Ile droższych godzin zaznaczyłeś? Jedną, o grosz. Tauron. Razem z PGE to jest prawie dwie trzecie Polski. 47 gr/kWh netto. Zero droższych godzin. Więc jeszcze raz, co chciałeś tym screenshotem udowodnić? RYZYKO! Że co? Będzie kilka groszy drożej niż w G12 raz na jakiś czas? Jest mniejsze niż, że ceny w danym tygodniu będą zerowe albo nawet ujemne i nam dopłacą za ładownie. Ceny dynamiczne nie są przypadkowe. Prąd jest drogi [I]tylko wieczorem[/I]. Wystarczy się wtedy nie ładować. A oszczędności wynagradzają "RYZYKO" z naddatkiem. Nie pisz i nie kłam. Od powtarzania zmyślonej kwoty nie będziesz miał racji, chociaż sporej liczbie użytkowników widzę, żeś już namieszał. W moim, skromnym, przypadku było to, bez planowania, 70 zł miesięcznie mniej, o dwie trzecie taniej niż w najlepszej dostępnej taryfie. A przy większym zużyciu korzyść byłaby większa, ale ładuje też poza domem, bo, wbrew temu co nieustannie, kłamliwie, imputujesz, nie planuję pod to życia, choć, w odróżnieniu od ciebie, korzystam z więcej niż 25% baterii. A ludzie wrzucają faktury z kilkusetzłotowymi oszczędnościami miesięcznie. To jest rzeczywista premia za to urojone RYZYKO. 12 groszy różnicy to różnica między ceną nocnej energii netto G12r, a G11 z tarczą. A co to jest "min 50 gr brutto różnicy"? Z dystrybucją? Każdy dystrybutor ma przynajmniej G12[B]w[/B] z pozaszczytowym [B]weekendem[/B] (czasem i świętami), nocą oraz okienkiem w ciągu dnia, którą można połączyć z cenami dynamicznymi. Dystrybucja jest niezmiennikiem tego porównania. Porównujemy ceny energii. Czytaj ze zrozumieniem. Rachunek z ładowaniem w weekend jest pomniejszony względnej hipotetycznego w G12. Z dynamicznymi ładujesz się w nocy - masz ceny zbliżone do większości G12x w Polsce. Ładujesz się w weekend - płacisz ok. 20 gr/kWh brutto z dystrybucją. Czasem trochę więcej, a czasem to tobie płacą. Ale praktycznie zawsze taniej niż w G12. Czyli każde ładowanie w niedziele powiększa przewagę nad zwykłym G12x. Możesz policzyć ile w tym roku było niedziel droższych w dynamicznych niż w G12 jak coś chcesz udowodnić, sam jestem ciekaw. Myślę, że blisko zera. Tak ci się wydaje, ale historia mojego ładowania temu przeczy. Widać, że się odpinałem jak gdzieś jechałem i przypinałem jak wracałem, podładowywałem się też w dni robocze. Tzn. auto robiło to samo wg banalnego harmonogramu. To nie jest "optymalny" rachunek, to jest rzeczywiste, leniwe, użycie "na czuja", bez automatyki. Nie ładowałem się też w rekordowo ujemnych cenach, bo byliśmy w rozjazdach. Duże ładowanie w Boże Ciało pewnie by mi skasowało rachunek za ten miesiąc, ale go nie było. Raz za luty zapłaciłem średnio za energię 49 gr/kWh brutto i to jest najwięcej odkąd mam ceny dynamiczne. Bez szału, ale dalej mniej niż w taryfach strefowych. Nikt kto nie jest skończonym idiotą nie naładuje się po "max cenie" w Pstryku, bo po pierwsze wystarczy zablokować ładownie np. 16-22, a po drugie, nawet gdyby, to Pstryk ma tarczę. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Fotowoltaika / PV
Fotowoltaika – Wasze doświadczenia
Taryfa Pstryk - ceny dynamiczne