Jesteś optymistą, na forum już był długi wywód na temat cen energii w tauronie.Oczywiście. Stawki są na zbliżonym poziomie. Te 19 gr różnicy oznacza dla mnie 5700 oszczędności. Policzyłem tak: przez pół roku wykorzystuje 3000 kWh , po połowie na dom i auto. 19 gr x 20 na 100 x 1500= 5700 zł. Dobrze liczę?
Ja tylko w sprawie arytmetykiOczywiście. Stawki są na zbliżonym poziomie. Te 19 gr różnicy oznacza dla mnie 5700 oszczędności. Policzyłem tak: przez pół roku wykorzystuje 3000 kWh , po połowie na dom i auto. 19 gr x 20 na 100 x 1500= 5700 zł. Dobrze liczę?
Ja po zakupie elektryka przeszedłem z G11 na G12W bo nawet pomimo tarczy i dramatycznego wzrostu ceny energii w tańszej taryfie po przekroczeniu limitów, excell pokazywał że będzie to korzystniejsze. Tylko u mnie jest jeszcze fotowoltaika na starych zasadach.ok, dzięki za pomoc, tym 5700 zł to zaszalałemdla oszczędności to się kupuje auto za 10 tys na LPG
po prostu sie zastanawiam czy przejść z G12W z G11, chyba zaczekam do nowego roku, zobaczymy co się wydarzy w temacie![]()
a w G11 po przekroczeniu limitu ile teraz jest? nie 1.27 zł ?Jesteś optymistą, na forum już był długi wywód na temat cen energii w tauronie.
Po doliczeniu kogeneracyjnej i vatu 23% w taryfie G12w użytkownik płaci w szczycie 97 groszy i 39 groszy poza szczytem. Po osiagnięciu limitu koszt 1kWh w szczycie rośnie odpowiednio do 1,33 złotego i 0,96 złotego poza.
I to jest chyba jedyna przewaga PV na nowych zasadach, że mi się naliczają PLN w takiej samej wysokości za oddane kWh niezależnie czy to godziny szczytu czy pozaszczytoweMam PV. ... A w weekendy nie nabija nadwyżek do tańszej taryfy. Excel zresztą mi podobnie pokazał. Fakt nie są to jakieś spore różnice.