Tesla 3 leasing, finansowanie, dotacja.

Arczi77

Nowy na Forum
Eh, czyli raczej nie ma co liczyć na szybką realizację dopłaty. Bliższa prawdy jest więc wersja doradcy z SCM. Samemu zamówić auto z Inventory, poinformować leasing, wpłacić własną kasę, jeździć autem i czekać w nieskończoność na zwrot dotacji 😋

Last edited:

KrzysztofFly

Moderator
Eh, czyli raczej nie ma co liczyć na szybką realizację dopłaty. Bliższa prawdy jest więc wersja doradcy z SCM.Samemu zamówić auto z Inventory, poinformować leasing, wpłacić własną kasę,jeździć autem i czekać w nieskończoność na zwrot dotacji 😋
Zdecydowanie tak należy zrobić, wybierasz samochód z Inventory i wpłacasz zaliczkę, TM3 i tak idą z Chin więc dostawa będzie pewnie za kilka tygodni. Wtedy też na pewno będzie w Tesli ogromne ciśnienie na szybkie odbiory aut, więc zaraz po wpłaceniu zaliczki (już będziesz przecież znał dokładną wartość auta) załatwiasz sobie leasing (ustalasz kwoty wpłaty i wykupu oraz ilość rat). Przesyłasz do leasingu wszelkie wymagane dokumenty, tak więc w momencie kiedy pojawi się VIN i gotowość do sprzedania/wydania samochodu ze strony Tesli, informujesz Teslę, że leasing będziesz miał w ........, tutaj leasing musi się skontaktować z Teslą, aby fakturę wystawili na nich i przesłali im dokumenty. Oni rejestrują samochód i ubezpieczają (lub robisz to sam, zależy jak uzgodnisz). W tym też czasie do firmy leasingowej wypełniasz wniosek o dotację. No i pozostaje czekać na dotację, tutaj kwestia szybkości działania leasingu, ale też i BOŚ, na to nie masz wpływu. Czasami zmieniają/doprecyzowują przepisy i to też opóźnia realizację ze względu na konieczność poprawiania wniosków. Z drugiej strony to i tak jest szybsza procedura niż w przypadku zakupu za gotówkę, ja w drugim aucie czekam już prawie 14 miesięcy od złożenia wniosku, i jestem aktualnie na etapie oczekiwania na przelew, 4 lipca złożyłem podpisy pod umową (czyli po ponad 13 miesiącach od złożenia wniosku)

KrzysztofFly

Moderator
Tak jeszcze wracając
Eh, czyli raczej nie ma co liczyć na szybką realizację dopłaty. Bliższa prawdy jest więc wersja doradcy z SCM. Samemu zamówić auto z Inventory, poinformować leasing, wpłacić własną kasę, jeździć autem i czekać w nieskończoność na zwrot dotacji 😋
Tak jeszcze wracając do tematu mojego dofinansowania załatwianego przez leasing, to aktualnie jestem na etapie, że 23 czerwca otrzymałem mailem umowę dotacji z BOŚ, którą wydrukowałem i odesłałem 26 czerwca do leasingu. Aktualnie czekam na odesłanie podpisanej przez BOŚ umowy, no i oczywiście na przelew. Myślę, że to już bliżej niż dalej, nawet się zbytnio nie zdziwię, jak oba przelewu otrzymam w tym samym czasie. Co do czasu jaki minął od złożenia wniosku przez leasing, do otrzymania umowy, to wiem, że w międzyczasie leasing również musiał poprawiać wnioski, drugie to BOŚ wcale nie jest dużo szybszy w odpowiedziach od NFOŚiGW.

PiotrS

Posiadacz elektryka
Ja czekam od września 2022 i zapewniali mnie, że dotacja będzie w ciągu 2 miesięcy ;)
Ze dwa miesiące temu pisali, że będzie już na dniach.

Santander Consumer Multirent

DużyŁoś

Fachowiec
Luty/marzec 2023 leasing w ING - w umowie jest zapis, że cena samochodu może się tam zmienić kilka % i leasing jest ważny na rok :). Czyli sobie klikasz co chcesz i znasz już cenę w miarę dokładnie. 18.03.2023 odebrałem furmankę wniosek o dofinansowanie jakoś kwiecień 2023 , umowa maj 2023 , w czerwiec 2023 przychodzi dofinansowanie. Wszystko zależy czy są jakieś ważniejsze wydatki np dopłaty do węgla, 300 na start czy 14 emerytura.
Od odebrania furmanki do wypłaty 3 miesiące.