Eh, czyli raczej nie ma co liczyć na szybką realizację dopłaty. Bliższa prawdy jest więc wersja doradcy z SCM.Samemu zamówić auto z Inventory, poinformować leasing, wpłacić własną kasę,jeździć autem i czekać w nieskończoność na zwrot dotacji 😋
Zdecydowanie tak należy zrobić, wybierasz samochód z Inventory i wpłacasz zaliczkę, TM3 i tak idą z Chin więc dostawa będzie pewnie za kilka tygodni. Wtedy też na pewno będzie w Tesli ogromne ciśnienie na szybkie odbiory aut, więc zaraz po wpłaceniu zaliczki (już będziesz przecież znał dokładną wartość auta) załatwiasz sobie leasing (ustalasz kwoty wpłaty i wykupu oraz ilość rat). Przesyłasz do leasingu wszelkie wymagane dokumenty, tak więc w momencie kiedy pojawi się VIN i gotowość do sprzedania/wydania samochodu ze strony Tesli, informujesz Teslę, że leasing będziesz miał w ........, tutaj leasing musi się skontaktować z Teslą, aby fakturę wystawili na nich i przesłali im dokumenty. Oni rejestrują samochód i ubezpieczają (lub robisz to sam, zależy jak uzgodnisz). W tym też czasie do firmy leasingowej wypełniasz wniosek o dotację. No i pozostaje czekać na dotację, tutaj kwestia szybkości działania leasingu, ale też i BOŚ, na to nie masz wpływu. Czasami zmieniają/doprecyzowują przepisy i to też opóźnia realizację ze względu na konieczność poprawiania wniosków. Z drugiej strony to i tak jest szybsza procedura niż w przypadku zakupu za gotówkę, ja w drugim aucie czekam już prawie 14 miesięcy od złożenia wniosku, i jestem aktualnie na etapie oczekiwania na przelew, 4 lipca złożyłem podpisy pod umową (czyli po ponad 13 miesiącach od złożenia wniosku)