Tesla 3/Y wysokość siedziska

eimi

Pionier e-mobilności
Czy ktoś na forum posiada Tesla Y i 3 i mógłby zmierzyć wysokość siedziska kierowcy od ziemi dla obu aut?
W TM3 w najniższym położeniu nadal się siedzi dziwnie wysoko. W lusterku wstecznym kierowcy TM3 wyglądają jakby mieli zaraz wypaść przez przediną szybę. Wiele osób przytacza argument że do TMY się dużo wygodniej wsiada, tymczasem ja zastanawiam się ile ta różnica rzeczywiście wynosi, bo coś mi się wydaje że niewiele.

kaktus

Posiadacz elektryka
Czy ktoś na forum posiada Tesla Y i 3 i mógłby zmierzyć wysokość siedziska kierowcy od ziemi dla obu aut?
W TM3 w najniższym położeniu nadal się siedzi dziwnie wysoko. W lusterku wstecznym kierowcy TM3 wyglądają jakby mieli zaraz wypaść przez przediną szybę. Wiele osób przytacza argument że do TMY się dużo wygodniej wsiada, tymczasem ja zastanawiam się ile ta różnica rzeczywiście wynosi, bo coś mi się wydaje że niewiele.
z jakiegos filmiku na YT kojarze ze mówiono o 12cm więcej, mierząc od ziemii.

Co do siedzenia w 3 - wg. mnie siedzi się bardzo nisko :D Ale to pewnie kwestia puntów odniesienia.

eimi

Pionier e-mobilności
Co do siedzenia w 3 - wg. mnie siedzi się bardzo nisko :D Ale to pewnie kwestia puntów odniesienia.
Siedzi się dobre 10cm wyżej niż w porównywalnych autach spalinowych i pewnie wynika to z grubości baterii w podłodze.

z jakiegos filmiku na YT kojarze ze mówiono o 12cm więcej, mierząc od ziemii.
To sporo jednak. W Y właśnie to aż tak nie uwiera bo jest wyższy.

kaktus

Posiadacz elektryka
Siedzi się dobre 10cm wyżej niż w porównywalnych autach spalinowych i pewnie wynika to z grubości baterii w podłodze.

To sporo jednak. W Y właśnie to aż tak nie uwiera bo jest wyższy.
Ok bo porównujemy siedzenie licząc od jezdni to się zgadam ze wysoko :)

OldSeb

Posiadacz elektryka
Z forum teslamotorsclub.com:

1) set to lowest position
2) set to farthest back position (since seat height drops slightly as it moves from forward to back)
3) measured to highest point of seat (on the sides near the front of each seat)

Here are the measurements I got under those conditions.
Height from seat to floorboard
- M3: 7.0"
- MY: 12.5"
Height from seat to ground
- M3: 20.5"

- MY: 26.5"

Post z 2020 roku wiec w TM3HL może być nieco inaczej.