Tesla 3HL SR 10kPLN tańsza niż Y SR

silkur

Zadomawiam się
Model 3HL SR RWD zrobił się 10k tańszy niż stary Y SR RWD. Jaki jest sens takiej polityki cenowej?

Stock pełny i to samochodow z HW3. Juniper planowany na przyszły rok, z plotkami, że będzie w nim więcej zmian niż tylko kopia 3 HL (Electric Viking w kółko powtarza o bateriach LFP Shenxing od CATL, a to by była ogromna zmiana).

Dla mnie obecny Y musiałby kosztować 5-10kPLN mniej niż 3 HL, żebym poważnie rozważył jego zakup (i nie spekuluję tu, tylko rozważam zakup w najbliższych miesiącach).

Co o tym myślicie?

Ja czekam na obniżki, nic nie muszę kupować - mam czas ;)

Screenshot_20240421_111121_Opera.jpg

Screenshot_20240421_111146_Opera.jpg

Last edited:

Michal

Moderator
Model 3HL SR RWD zrobił się 10k tańszy niż stary Y SR RWD. Jaki jest sens takiej polityki cenowej?

Stock pełny i to samochodow i to z HW3. Juniper planowany na przyszły rok, z plotkami, że będzie w nim więcej zmian niż tylko kopia 3 HL (Electric Viking w kółko powtarza o bateriach LFP Shenxing od CATL, a to by była ogromna zmiana).

Dla mnie obecny Y musiałby kosztować 5-10kPLN mniej niż 3 HL, żebym poważnie rozważył jego zakup (i nie spekuluję tu, tylko rozważam zakup w najbliższych miesiącach).

Co o tym myślicie?

TMY to większe auto, więc powinno być droższe - w każdej innej firmie masz crossovery droższe od sedanów. Do tej pory sytuacja była nienormalna.

K

Konto_usuniete_2024-07-16

Gość
Czyli stockowe zaraz będą po 184 990, a demonstracyjne z przebiegiem do 20kkm w granicach 160 000.

Wojna cenowa wchodzi w nowy etap.

alaska_k

Fachowiec
Raz obniża cenę Y raz 3 i interes się kręci. Każdy kupi to co mu pasuje i za cenę jaką mu odpowiada. win win.
A z czekaniem na okazje to można tak w nieskończoność. Może w połowie roku obniżą bo wejdą tańsze baterie, ale wtedy mogą zapowiedzieć jakąś nową wersję Y I znowu masz problem czy czekać dalej? Potem znowu konkurencja dociśnie i znowu coś obetną. I tak bez końca. Albo jakaś wojna wybuchnie i znowu ceny skoczą bo łańcuchy dostaw. Jak mi auto potrzebne to kupuje a jak nie to nie.

Helix

Nowy na Forum

Stock pełny i to samochodow z HW3. Juniper planowany na przyszły rok, z plotkami, że będzie w nim więcej zmian niż tylko kopia 3 HL (Electric Viking w kółko powtarza o bateriach LFP Shenxing od CATL, a to by była ogromna zmiana).

Co o tym myślicie?

View attachment 17296

View attachment 17297

Y jest większym samochodem. Z tyłu mogą wygodnie(j) siedzieć dorośli, w bagażniku mieszczą się moje dwa ,dość duże, psy.
W 3 można zapomnieć o takich herezjach... :)

Last edited:
S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Co o tym myślicie?

Ja czekam na obniżki, nic nie muszę kupować
myślę, że teraz z Y dzieje się to samo co kiedyś z 3 przed wprowadzeniem 3HL. wypuścili Y LR RWD tak jak analogicznie było z 3. bardzo dobrze, że czekasz. uważam, że ceny spadną jeszcze w tym roku i Tesla nas wszystkich zaskoczy. największą zmianą będzie bateria shenxing bo to spowoduje, że na poprzednie modele nikt już nie będzie patrzył a używki będzie bardzo trudno sprzedać. nie ma co się teraz przypalać na tzw. złoto głupców

adamusek

Posiadacz elektryka
niestety konkurencja nie śpi, sam kupilem kijanke bo CCC, Tesla Y może kiedyś jak jeszcze ceny polecą to taki LR będzie w zasięgu.