Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla – aktualizacje, referrale i inne
Tesla App 4.0.1
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 19585, member: 89"] Nic nie rozumiem z tego co piszesz :p Opiszę jak ja mam to ustawione: [LIST] [*]Ogrzewanie auta o określonej godzinie - ja mam zupełnie wyłączone, bo podczas pandemii w różnych godzinach jeżdżę do biura i nie przewidzę tego dzień wcześniej - jak się obudzę to jadę :p [*]Czas ładowania - mam ustawiony koniec taniego prądu na 7:00 (tak mamy w PGE) i koniec. [*]Docelowy % naładowania - przeczytałem na elektrowozie, że ładowanie w przedziale 20-60% najlepiej działa na baterie NCA, więc ustawiłem sobie max na 60%, a jak planuję jakiś dłuższy wyjazd (np. przez Ciechocinek), to wieczorem przed przestawiam to ustawienie. A jak zapomnę (zdarzyło mi się raz), to przestawiam na więcej rano i resztę doładowuję gdzieś po drodze (mam np. lidla z 50kW nie daleko i po drodze). [/LIST] Nic więcej nie robię i nie kombinuję... Wracam do domu, podłączam auto i nie zastanawiam się. W ten sposób ładuję praktycznie tylko w taniej taryfie i nie musze kombinować, myśleć i drapać się w głowę. Nie mam jeszcze PV - właśnie w tej chwili zakładam. Po założeniu, pewnie bliżej wiosny, będę kombinował jak to zgrać jeśli znajdę na to czas :p To już nie jest takie proste, żeby to zrobić dobrze - trzeba zgrać prognozę pogody o zachmurzeniu i wskazania inwertera o produkcji z ładowaniem auta - da się ale to dopiero jak zintegruję sobie wszystko w Home Assistant. Podsyłałem kiedyś ten link do opisu jak zmaksymalizować autokonsumpcję ale podeślę jeszcze raz, a co ;) [[URL='https://community.home-assistant.io/t/photovoltaics-pv-battery-hass-maximize-auto-consumption/142055']klik[/URL]]. Nawet jest tam ładowania auta - ono nie różni się mocno od podgrzewania wody, jeśli możesz sterować ładowaniem. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla – aktualizacje, referrale i inne
Tesla App 4.0.1