Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla – aktualizacje, referrale i inne
Tesla App 4.0.1
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 20813, member: 89"] [USER=525]@elveh[/USER] , napisz jakie masz auto. Jeśli Tesla, to obejdzie się bez smart EVSE, bo ładowaniem można sterować z poziomu API auta. Integracja wydaje się dość prosta ale żeby tak było wymaga użycia jakiegoś bardziej rozbudowanego systemu smart home. Na przykładzie Home Assistant (HA): [LIST=1] [*]Integracja Fronius - zapewniona out of the box w HA [[URL='https://www.home-assistant.io/integrations/fronius/']klik[/URL]]. Możliwe, że tutaj te dane nie są nawet potrzebne, bo można się oprzeć na energii wychodzącej z licznika do sieci. [*]Można skorzystać z Zamel MEW-01 - integracja z HA opisana [[URL='https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=7828']tutaj[/URL]]. [*]Integracja Tesla - niestety po zmianie sposoby autentyfikacji obecnie integracja nie jest zapewniona w HA i trzeba skorzystać z przygotowanej przez jednego z użytkowników [[URL='https://github.com/alandtse/tesla']tutaj[/URL]]. Uwaga - sam jeszcze jej nie testowałem ale przymierzam się i pewnie w ciągu miesiąca powinienem wiedzieć więcej. [*]Po podłączeniu ww. integracji czeka nas napisanie/wyklikanie (integracja nodeRed) automatyki sterującej ładowaniem. W najprostszej wersji taka automatyka wydaje się dość prosta - sprawdzamy np. co 10 minut i muszą byś spełnione w sumie takie warunki: [LIST=1] [*]Sprawdzić ile pozostało godzin słonecznych - ładuj jeśli więcej niż 2 (to pewnie mocno zależy od umiejscowienia paneli i ich zacienienia). [*]Sprawdź wyjście falownika - ładuj jeśli większe niż np. 4kW (pewnie dobrze by było brać jakąś średnią z ostatniej minuty i może sprawdzać zmienność). [*]Sprawdź wyjście do sieci - ładuj jeśli wyższe niż np. 4kW (pewnie dobrze by było brać jakąś średnią z ostatniej minuty i może sprawdzać zmienność). [*]Sprawdź stan naładowania auta - ładuj jeśli mniejszy niż zadana wartość np. 60%. [/LIST] [*]Można się później bawić i ustawiać różne reguły, biorąc pod uwagę prognozy pogody, zachmurzenia itp., tym bardziej jak ma się więcej urządzeń smart - pralka, suszarka, zmywarka, bojler, pompa ciepła/klimatyzacja. [/LIST] Przypomniałem sobie, że wrzucałem kiedyś tutaj opis podobnego pomysłu maksymalizującego auto-konsumpcję z paneli PV z priorytetem na grzanie wody: [[URL='https://community.home-assistant.io/t/photovoltaics-pv-battery-hass-maximize-auto-consumption/142055']klik[/URL]]. Oczywiście nie ma co liczyć na idealne działanie takiego systemu i będzie to wymagało dużo testów, bo jak niebo jest zachmurzone i co chwilę mamy błyski słońca na panelach, to energia będzie nam skakać i w takim wypadku moim zdaniem lepiej dla sieci i może nawet portfela wstrzymać się z ładowaniem do godzin nocnych. Jest tutaj pewnie dużo przypadków szczególnych, które trzeba będzie rozpatrywać w miarę pojawiania się. Koszt potrzebnego sprzętu to: [LIST] [*]Rapsbery Pi + karta + obudowa + zasilacz + radiatory ~ 400 zł [*]Smart Meter Zamel MEW-01 ~500 zł [/LIST] Mało to nie jest ale dużo też nie, bo to sprzęt który pozwala docelowo sterować masą urządzeń w domu. W połączeniu z Tesla jestem w trakcie (od 5 miesięcy nie mogę się za to zabrać, a muszę tylko napisać/wyklikać automatykę) robienia sobie automatu do otwierania bramy wjazdowej i garażowej - to taki odpowiednik homelink za $325. Przy czym już mam taką możliwość w aplikacji w telefonie. Wymaga dodatkowych styczników - ja używam shelly1 - (45 zł sztuka). Do tego mam już teraz sterowanie światłami na tarasie i w jadalni (żarówki wifi), monitoring temperatury 2 pomieszczeń (2 x esp8266) oraz bufora CO (sonoff snzb-02) i sterowanie włączaniem pompy na kaloryfery (shelly1). Planuję podłączenie 2 falowników (Sofar) i pompy ciepła (nie mam jeszcze wybranej ale skłaniam się ku Nibe). [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla – aktualizacje, referrale i inne
Tesla App 4.0.1