Tesla app 4.25 - wall connector!!1

Michal

Pionier e-mobilności
Chyba zależy od ładowaki w aucie. Jak jest jednofazowa, to weźmie z jednej, jak trzyfazowa, to weźmie z trzech.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Zgadza się. Teslę można harmonogramować z poziomu aplikacji albo samego API. Z drugiej strony e-Niro też ma o ile dobrze pamiętam harmonogram na poziomie samochodu.
On chyba nigdy dobrze nie działał i nadal nie działa. Ale Kia pozwala ustawić w zakresie 50-100% (co 10%) poziom ładowania przy AC i DC. W Renault działa dobrze harmonogram, ale ładuje "ile wlezie".

rawier

Posiadacz elektryka
Nasunęło mi się pytanie - jak to jest, że TM3 ma ładowarkę pokładową 3 fazową 11kW, a na jednej fazie przy 32A potrafi przyjąć 7,4 kW? Ktoś może mi wytłumaczyć skąd to ograniczenie?

Michal

Pionier e-mobilności
Nasunęło mi się pytanie - jak to jest, że TM3 ma ładowarkę pokładową 3 fazową 11kW, a na jednej fazie przy 32A potrafi przyjąć 7,4 kW? Ktoś może mi wytłumaczyć skąd to ograniczenie?
Pewnie jakoś pod spodem łączy dwie ładowarki jedno fazowe w szereg.

refi1234

Fachowiec

No właśnie stąd.

Max ładowania AC dla Tesli to 11kW. Może to przyjąc z 3 faz po ok 3.6 A (wtedy masz w domu na slabych w przekroju przewodach i zabezpieczeniach które sa z reguly 16 lub 25A mozliwosc ladowania pradem 11 kW przez Wall Connector bez znaczącej przeróbki instalacji siłowej) lub inaczej np. 32 A z 1 fazy gdybys mial np. specjalne gniazdo - ale max AC do auta to 11 kW. Nie chodzi o ładowarke ale o moc max przetwornika w Tesli.

Przy mobilnej ładowarce trzeba na to uwazac bo np. ktos z tego forum podjechal i podlaczyl mobilną w centrum handlowym, na przewod poszło 32 A (czyli 7.4 kW na 1 fazie) i wyrabal korki w całym centrum :)

W mobilnej ladowarce Tesli nie wezmiesz 32A na zwyklej wtyczce (zwykła czyli Schuko ma chyba tylko 16A co da Ci nieco ponad 3.6 kW). Jest to mozliwe dopiero po zakupie tzw. niebieskiej wtyczki (czyli standardu z rynku niemieckiego, a o i one sa w 2 wersjach 16 i 32A.

:)

Last edited:

refi1234

Fachowiec
Naci
Wall connector pojawił mi się w apce na Androida.
Ale, aby go podpiąć to chce domyślne dane WiFi (SSID TeslaWallConnector_xxxx)
Ja mam WC3 podpiętego pod domowe wifi... czyli co... musze przywrócić do ustawień domyślnych i potem dopiero sparować? Bez sensu :mad:

Nacisnac przycisk na wtyczce na ok 15 sek, Wall connector przelaczy sie na nadawanie swojej Wifi, telefon podlaczy sie do niego, wprowadzasz dane Wall Connectrora lub skanujesz jego QR kod i sie doda. Po dodaniu masz go w apce bo on rejestruje sie na Twoje konto Tesla, o on przejdzie z powrotem do macierzystej WiFi.

DużyŁoś

Zadomawiam się
U nas znaczy w Polsce jak chcesz mieć moc w domu to masz 3 fazy i jakieś 25A. W USA masz jedną fazę i pewnie zabezpieczenie 48 A lub nawet 63A
Naci

Nacisnac przycisk na wtyczce na ok 15 sek, Wall connector przelaczy sie na nadawanie swojej Wifi, telefon podlaczy sie do niego, wprowadzasz dane Wall Connectrora lub skanujesz jego QR kod i sie doda. Po dodaniu masz go w apce bo on rejestruje sie na Twoje konto Tesla, o on przejdzie z powrotem do macierzystej WiFi.
Warto dodać że skanujesz kod z ulotki w pudełku :) kody na obudowie nie działają :)

Vangass

Fachowiec
Naci

Faktycznie działa :). Dzięki!
Nawet nie zrywa połączenie z domowym AP tylko dodatkowo rozgłasza swoje SSID.
Tylko aby mieć hasło i nie rozkręcać ładowarki to muszę się przejść na strych do pudła i instrukcji :).

wiktor

Posiadacz elektryka

DużyŁoś

Zadomawiam się
Myślałem że to tylko u mnie, ale jak widać nie. Skanowanie z urządzenia (obudowy) nie zadziałało, natomiast to z uproszczonej instrukcji od razu.
hihi hi hi - a kto by tam czytał komunikat :) ja spróbowałem po 2 razy z każdego QR a później przeczytałem komunikat który się pojawia po błędnym zaczytaniem :)