Michal
Pionier e-mobilności
Jeśli masz aplikację i WC3, to możesz chyba od razu dodać ale nic nie dam sobie za to uciąćCześć, a ja to w apce będę miał dopiero po odbiorze samochodu?
Jeśli masz aplikację i WC3, to możesz chyba od razu dodać ale nic nie dam sobie za to uciąćCześć, a ja to w apce będę miał dopiero po odbiorze samochodu?
U mnie nie działa, mam apkę aktualną wersję i WC3.Jeśli masz aplikację i WC3, to możesz chyba od razu dodać ale nic nie dam sobie za to uciąć![]()
Jak samochód jest ” w garażu „ i się ładuje to wystarczy kliknąć w samochód to przenosi z powrotemWystarczy smyrnięcie (swipe) w lewo na aucie. Wracasz smyrając w prawo na domku.
Ta możliwość pobierania opłat to byłaby super opcja - za 2227 zł brutto + koszt montażu pełnoprawna publiczna stacja ładowania AC bez abonamentu za utrzymanie (który wśród polskich operatorów stacji AC wynosi nawet kilkaset złotych za stację).
Nie była by bo WC3 nie spełnia żadnych wymagań dla publicznych stacji ładowania związanych z bezpieczeństwem. Można go sobie zamontować w garażu i rozliczać się z sąsiadem albo ewentualnie dla klientów drobnego biznesu - choć to też jest śliski temat w przypadku gdyby coś się wydarzyło to bez wymaganych prawem certyfikatów to właściciel odpowiada za to karnie.Ta możliwość pobierania opłat to byłaby super opcja - za 2227 zł brutto + koszt montażu pełnoprawna publiczna stacja ładowania AC bez abonamentu za utrzymanie (który wśród polskich operatorów stacji AC wynosi nawet kilkaset złotych za stację).
Niestety nie będzie to miało miejsca przez zmianę przepisów w Niemczech i w UK, które wymagają ekranu i fizycznego terminala do obsługi kart płatniczych + procesowanie podobnych przepisów dla całej UE.
Także niestety w PL zamiast instalować takie WC3 w miejscach, gdzie są wymagane prawem ładowarki na parkingach zostaniemy z gniazdkami Schuko 3 kW.
To powiedz to tysiącom hoteli (w tym 20000 WC3 które zamierza zamontować sieć Hilton), które udostępniają WC3 do ładowania Tesli i nie tylko.Nie była by bo WC3 nie spełnia żadnych wymagań dla publicznych stacji ładowania związanych z bezpieczeństwem. Można go sobie zamontować w garażu i rozliczać się z sąsiadem albo ewentualnie dla klientów drobnego biznesu - choć to też jest śliski temat w przypadku gdyby coś się wydarzyło to bez wymaganych prawem certyfikatów to właściciel odpowiada za to karnie.
No właśnie nie mam możliwości dodania, stąd wnioskuję, że pojawi się po dodaniu samochodu?Jeśli masz aplikację i WC3, to możesz chyba od razu dodać ale nic nie dam sobie za to uciąć![]()
Jeden porządny pozew o odszkodowanie i zaczną je zdejmować szybciej niż będą zakładać. Przepisy są jakie są - między innymi publiczny punkt ładowania MUSI być zabezpieczony wyłącznikiem różnicowo-prądowym typu B którego WC3 nie ma. Można go dołożyć ale przemysłowy B to koszt kilku tysięcy PLN za sztukę a to tylko jeden z elementów układanki. Po prostu WC3 jest sprzętem standardu domowego a nie przemysłowego i żadne zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni.To powiedz to tysiącom hoteli (w tym 20000 WC3 które zamierza zamontować sieć Hilton), które udostępniają WC3 do ładowania Tesli i nie tylko.
Najlepiej stawiać stacje za kilkadziesiąt tysięcy złotych, złoty biznes dla sprzedających te stacje.
Czy to oznacza, że te gniazda Schuko 3kW które są określone jako minimum w ustawie dot. punktów ładowania na parkingach z 20 lub więcej miejsc postojowych nie spełniają wymogu publicznych punktów ładowania?Przepisy są jakie są - między innymi publiczny punkt ładowania MUSI być zabezpieczony wyłącznikiem różnicowo-prądowym typu B którego WC3 nie ma. Można go dołożyć ale przemysłowy B to koszt kilku tysięcy PLN za sztukę a to tylko jeden z elementów układanki.
WC3 ma w sobie RCD typu DC, więc zostaje kwestia RCD typu A na poziomie obwodu.Jeden porządny pozew o odszkodowanie i zaczną je zdejmować szybciej niż będą zakładać. Przepisy są jakie są - między innymi publiczny punkt ładowania MUSI być zabezpieczony wyłącznikiem różnicowo-prądowym typu B którego WC3 nie ma. Można go dołożyć ale przemysłowy B to koszt kilku tysięcy PLN za sztukę a to tylko jeden z elementów układanki. Po prostu WC3 jest sprzętem standardu domowego a nie przemysłowego i żadne zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni.
Dla tych co nie mogli zobaczyć WC3 w apce Tesli na iOS (pomimo wersji 4.25): właśnie weszła wersja 4.25.1 na iOS i WC jest i można dodać 😀
Bez znaczenia w tym przypadku, to jest do użytku prywatnego. Publiczne punkty ładowania muszą być zabezpieczone RCD B - jest na to osobna norma.WC3 ma w sobie RCD typu DC, więc zostaje kwestia RCD typu A na poziomie obwodu.
Obwód gniazda możesz zabezpieczyć zgodnie z normą aby spełniał wymagania ale to też kosztuje parę złotych. Plus jest taki że np. jedno RCD może zabezpieczyć 7x więcej gniazd 3kW niż wallboxów 22kW.Czy to oznacza, że te gniazda Schuko 3kW które są określone jako minimum w ustawie dot. punktów ładowania na parkingach z 20 lub więcej miejsc postojowych nie spełniają wymogu publicznych punktów ładowania?
Jest to o tyle nurtujące pytanie bo już widziałem pierwszy duży market który wymalował i oznakował dziesiątki miejsc do ładowania EV (Carrefour Zakopianka w Krakowie) i nie za bardzo widzę tam opcji wciśnięcia nic większego niż zwykłe gniazdko Schuko.
Dlaczego w takim razie dla ładowarki AC wymagany jest RCD typu B, skoro nie mamy do czynienia z prądem ładowania DC?Obwód gniazda możesz zabezpieczyć zgodnie z normą aby spełniał wymagania ale to też kosztuje parę złotych. Plus jest taki że np. jedno RCD może zabezpieczyć 7x więcej gniazd 3kW niż wallboxów 22kW.
ChatGPT ma dość wysoko ustawioną temperaturę odpowiedzi. To parametr generatora decydujący o tym czy ma ściemniać i odpowiadać na siłę nawet jeśli w modelu nie ma jednoznacznej wiedzy. Zwróć uwagę na to jak rzadko od ChatGPT dostaniesz odpowiedź „nie wiem”.Wg GPT-4 do stacji ładowania AC zaleca się stosować typ A z czułością DC 6 mA:
Co robię nie tak, że z poziomu aplikacji Tesli, jak ustawię w "zaplanuj" czas końca ładowania poza godzinami szczytu na 6:00, to i tak mi nie przerywa ładowania o godzinie 6:00, tylko ładuje do czasu osiągnięcia limitu ładowania lub przerwania ładowania ręcznie?Zgadza się. Teslę można harmonogramować z poziomu aplikacji ........
W aplikacji jest albo Zaplanuj albo Czekaj na godzinę. Nie można zrobić naraz. Może z nową opcją harmonogramu w Wall Connectorze zrobi się to możliwe?Co robię nie tak, że z poziomu aplikacji Tesli, jak ustawię w "zaplanuj" czas końca ładowania poza godzinami szczytu na 6:00, to i tak mi nie przerywa ładowania o godzinie 6:00, tylko ładuje do czasu osiągnięcia limitu ładowania lub przerwania ładowania ręcznie?