Tesla CarPlay & Android Auto - made in Poland

PawelC

Zadomawiam się
Czy też tak macie? Zanim mi się RPI 4.0 z Tesla Android włączy gdy wsiadam do samochodu, to bardzo często TMY uznaje, że nie ma żadnej sieci WiFi i wyłącza WiFi. Muszę więc iść do ustawień i włączać ponownie. Irytujące!

Macie pomysł jak to obejść?
 

PawelC

Zadomawiam się
Nie zabierać zasilania malince. Na przykład włączając Sentry Mode.
Niestety Sentry Mode zużywa za dużo prądu jak dla mnie. Miałem inny pomysł. Podłączyć do malinki (lub po prostu do zasilania) Arduino z Wifi (np. ESP32) i tak je skonfigurować żeby wifi się wyłączało po np. 30 sekundach. Wtedy malinka już zdąży wstać.
 

cooler

Pionier e-mobilności
Zbyt skomplikowane jak dla mnie. Może jakiś UPS hat? 2x18650 powinno być wystarczające by przetrwać noc.
Albo po drodze zasilania wstawić power bank, który podtrzyma malinke przez noc. Druga sprawa, na karcie sd rpi wolno wstaje, może USB 3.0?
 

daniel

Pionier e-mobilności
Albo po drodze zasilania wstawić power bank, który podtrzyma malinke przez noc. Druga sprawa, na karcie sd rpi wolno wstaje, może USB 3.0?
Nie wiem czy RPI da radę działać na powerbanku. Dawno temu używałem, ale pamiętam, że były bardzo kapryśne co do zasilacza i zdarzały się "brownouty". Szczytowe zapotrzebowanie było za duże i zasilanie nie wyrabiało.
 
Nie wiem czy RPI da radę działać na powerbanku. Dawno temu używałem, ale pamiętam, że były bardzo kapryśne co do zasilacza i zdarzały się "brownouty". Szczytowe zapotrzebowanie było za duże i zasilanie nie wyrabiało.
Dobry powerbank z USB-C power delivery poda 65-100W na wyjściu.
Inna kwestia, że problemem może być moment, gdy do działającego układu "powerbank+rpi" zostanie dołączone zasilanie z auta. Możliwe, że wtedy powerbank na chwilę odetnie zasilanie do rpi celem przenegocjowania warunków wejściowo-wyjściowych.
 

mart15

Zadomawiam się
doszła paczka od @mgapinski (dzięki). dziś podłączyłem.
nie mam audio przez przeglądarkę (cisza) a przez bluetooth dźwięk niby idzie ale nie ma synchronizacji video z audio.
ktoś coś?

auto to model 3 HL

EDIT: na brak dźwięku z przeglądarki pomogło wyczyszczenia kesza w przeglądarce. tematu bluetootha dalej nie badam, bo dźwięk z przeglądarki jest ok synchro
 
Last edited:

mart15

Zadomawiam się
Koledzy - kontynuując wątek. Po 2 dniach fajnego dzialania aplikacje pod androidem zaczęły bez wyraźniej przyczyny crashować. W zasadzie wszystko się wywala za wyjątkiem carplay (autokit), clock, browser. Wywala się nawet google play store.
Ponieważ mimo różnych prób (mieszanie w ustawieniach, reset z rolek, podłączanie pod róże zasilanie usb-c w aucie itp itd) nic nie wymyśliłem ponownie zapytam czy może ktoś coś? ;)
Tu daję link do krótkiego filmiku jak to się zachowuje obecnie
 
Top