Tesla Kamper

Lsk

Zadomawiam się
Myslicie ze bedzie mozna kiedys zrobic z Tesli kampera jak na filmie ponizej?

Dodatkowo ponizej jest link do artykulu z wieksza iloscia podobnych pomyslow;

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Kiedyś tak, ale raczej na bazie busów EV?
Od wielu lat, kiedyś przyczepa, teraz kampery są dla nas podstawową formą wypoczynku.
Nie jadąc na siłę do jakiegoś celu w którym trzeba być na czas, to jak dla mnie 300km realnego zasiegu wystarczy. Stajesz, wypoczywasz, śpisz, zwiedzasz itd a on się ładuje.
jestem za. Przy tych pojemnościach energii, kempingach itd., koniec z gazem i agregatem.
Już teraz są lodówki kompresorowe, że niekoniecznie muszą być gazem lub nawet 230V zasilane.
Owszem dla tych co tylko "na dziko" i tylko po "zadupiach", to za mało i raczej się nie sprawdzi.

BigB00

Posiadacz elektryka
Zdziwiłbym się, gdyby już ktoś nie myślał nad jakimś konceptem elektrycznego kampera. W stanach to dosyć popularny typ pojazdu.
Poza tym biorąc pod uwagę, że takie auto może być naprawdę luksusowe, to można sprzedawać z odpowiednią marża rozwiązanie w pełni elektryczne.
Już jakiś czas temu były robione wizualizacje jakby mógłby wyglądać taki kamper na bazie właśnie cybertruck'a. Teraz niedawno był pokazany Canoo, który już w koncepcji przypomina kampera (z odpowiednią "budą").
Jedyne co to potrzeba trochę czasu. Nie było elektryków we wszystkich segmentach, a teraz pojawiają się już pick-upy. Od takiego nadwozia do kampera wydaje mi się, że droga już niedaleka.

Bronek

Pionier e-mobilności
Problemem u nas jak zwykle jest Prawo z lat gdzie caravaning, to była Niewiadówka przypięta do Malucha.
I DMC.!
Taki zestaw ograniczy dodatkowo ( pomijając cenę ) możliwość zakupu przez "normalnych" kierowców.
Ja jestem zdania, że będą KAMPERY EV jak będą BUSY EV - ponieważ u nas te pojazdy to raczej nie są w formie naczepy na pickupa, a to "blaszaki" przerobione lub będące bazą do tworzenia kamperów - tzw integry, półintegry czy alkowy.

Bronek

Pionier e-mobilności
Dobre i to, bo tu chodzi o transport i dostawczaka.
Było to w spaliniakach na B96 ale to i tak mało. Lub z czepką lekką możliwe miec taki zestaw do 4250kg na B.
Jak widzę te amerykańskie naczepy na pickupy to do 7 Ton byłoby OK.
Sam CyberTruck chyba nie wyrobi w tych 4250 kg? a gdzie reszta?