Tesla m3 i czasem Y serwisowanie we wlasnym zakresie np HAMULCE

slack

Fachowiec
A ja mam poradę jak te hamulce serwisować rzadziej albo wcale, gdy jest mokro przed końcem jazdy należy w trakcie jazdy przerzucić na N, wyhamować, rozgrzać i tym samym osuszyć tarcze i klocki.
Tak jak na tym filmie, gdzieś od 11 minuty:

Michal

Moderator
Polecam uważać na to przerzucanie na N, bo auto zachowuje się wtedy zupełnie inaczej niż normalnie i można się nieźle przestraszyć jak samo nie będzie hamować silnikiem...
To nie jest spalinówką, gdzie silnik trochę hamuje, a do tego niesamowita areodynamiczność powoduje, że samochód sam zupełnie nie zwalnia.

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie coś wydaje jękliwo/ocierająco/skrzypiący, raczej niski dźwięk (takie piłowanie, krótkimi ruchami} , chyba z przedniego lewego zawieszenia. Tak jakby cos ocierało przy wahaniach na nierównościach ? OD KIEDY? Nie wiem, bo radio to zagłuszało
Stąd szukałem...

JareG

Pionier e-mobilności
Skrzypienie w lewym wahaczu się nasiliło, że obciach jechać po parkingach. Jak zwykle po najmniejszej lini oporu umówilem sie na 2 stycznia w znajomym warsztacie.
Skrzypienie to znak, że jeszcze masz czas na reakcję. Jak przestanie skrzypieć, to wtedy szukaj katapulty.. :D

Pozdrawiam