Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Highland Forum • Tesla 3 Highland
[Tesla Model 3 HL LR] Drgania kierownicy przy ok. 120 km/h - czyżby masowy problem?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="zlp, post: 188064, member: 4183"] Dzisiaj wyważałem Bridgestone Blizzak 6 245/50R19 105 W XL przeznaczone do Tesla S Plaid. Drżenie? Jestem pewien, że na pewno by tak było, gdybym nie wyważał na wyważarce z testem drogowym, a na zwykłej i je założył. Wróciłem na starych kołach, a jedna opona poszła do reklamacji. Opony dały się wyważyć idealnie. Wydawać by się mogło, że wystarczy założyć do samochodu i będzie dobrze. Niestety test pod dociążeniem 650kg (specjalny wałek na wyważarce) pokazał, że podczas toczenia na koła działa siła odpowiednio 25, 30, 70 i 165 Niutonów. Spowodowane jest to kształtem opony, który im więcej odbiega od idealnego koła, tym gorzej. Bicie tej ostatniej było widoczne gołym okiem na wyważarce. 2 pierwsze wyniki są dobre, 70N w miarę, a 165N jest wynikiem niedopuszczalnym. To koło mimo wyważenia do grama zawsze powodowałoby bicie i drżenie. Myślę, opisany problem może być w większości przyczyną drżenia, na które szukacie sposobu. Po dzisiejszym zapoznaniu się z wyważarką z testem drogowym wiem na pewno, że będę tam wracał. Na pewno przy kłopotach z drżeniem, albo po zakupie nowych opon. Edit: Te Niutony to siła, która ze względu na nieidealny okrąg opony działa na nasze koło podczas jazdy. 10N, to siła ok. 1 kg. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model 3 Highland Forum • Tesla 3 Highland
[Tesla Model 3 HL LR] Drgania kierownicy przy ok. 120 km/h - czyżby masowy problem?