Tesla Model 3 OBDII

MyTesla

Zadomawiam się
już się pogubiłem...
na wiele forach czytam że TM3 nie posiada portu diagnostycznego OBDII i dostęp do szyny CAN jest możliwy po zainstalowaniu Y kabla/adaptera w tylnej części pojazdu pod konsolą podłokietnika, który pozwala na monitorowanie szyny CAN.

3 tygodnie temu odebrałem TM3 LR, dziś z zamiarem zakupu aluminiowych nakładek na pedały zanurkowałem aby zobaczyć jak wygląda przestrzeń w nogach kierowcy a tam port OBDII.

Czy to port z pełnym dostępem do Gatway'a szyny CAN ? (wszystkie CANy jakie są w Tesli można podglądać i diagnozować).

pobrałem "scan my tesla" i testuje z dwoma OBDII bluetooth donglami jakie znalazłem i nic.., musze kupić właściwy OBDII dongle, który współpracuje z appką.
LEDy w donglach świecą ale nie migają czyli brak transferu komunikacji danych .....

Pytanie - U was też jest OBDII port?
I jak to jest czy istniejący OBDII port (który mam) nie ma dostępu do szyny CAN obsługującej baterię trakcyjna, którą jesteśmy zainteresowani monitorować.
Czy po zainstalowaniu Y kabla/adaptera pod konsolą uzyskam dostęp do całej szyny CAN z jej "podsieciami"?

Attachments

• IMG_20211013_235139.jpg
    IMG_20211013_235139.jpg
    3,3 MB · Liczba wyświetleń: 71
  • IMG_20211014_105020.jpg
    IMG_20211014_105020.jpg
    3,1 MB · Liczba wyświetleń: 71

Michal

Moderator
Bjorn mówił w kilku filmach, że ten przy kierownicy nie działa z OBD i trzeba się wpiąć w ten na środku pod nawiewami z tyłu.

MyTesla

Zadomawiam się
Bjorn mówił w kilku filmach, że ten przy kierownicy nie działa z OBD i trzeba się wpiąć w ten na środku pod nawiewami z tyłu.
aha to teraz rozumiem, OBDII pod kierownicą to dostęp serwisowy ( w zależności od narzędzia pełny/okrojony) i to złącze OBDII po podłączeniu standardowych OBDII donglów nie umożliwia dostępu do szyny CAN od "HV systemu" (bateria trakcyjna, bo to nas głównie interesuje) i dlatego aby dostać się do CAN od "HV System" należy wpiąć się z tyłu pod nawiewamy bo tam przebiega ten CAN który wpięty jest bezpośrednio do BMS baterii trakcyjnej.
wygląda na to że to jest to osobno wydzielona sieć CAN do HV systemu