Michal
Moderator
Za 2 tygodnie mają być profile pasażera - Elon pisał w tweecieAle profil sprzatanie ? Przeciez to tylko jeden fotel przesunie… czy jest jakis sposob zeby zapamietac i pasazera ?
Za 2 tygodnie mają być profile pasażera - Elon pisał w tweecieAle profil sprzatanie ? Przeciez to tylko jeden fotel przesunie… czy jest jakis sposob zeby zapamietac i pasazera ?
Ja wczoraj około 20:00 jeździłem po Warszawie i okolicach:Negative.
W trybie chill obcina ~polowe dostepnej mocy i zaklada dodatkowo laga/zwloke na reakcje pedalu gazu - odczucie jest takie jakbys jechal uturbionym spalinowcem, srednio przyjemne w sumie bo najfajniesza zaleta EV to wlasnie brak laga i natychmiastowy moment a w chill masz zwloke jakby powietrze do turbiny sie pompowalo
Ja ostatnio testowalem zuzycie w roznych trybach i jezeli ktos chce jezdzic o kropelce to zdecydowanie wieksze efekty daje wylaczenie AC i przejscie na manual/nadmuch jedynie.
Serio pisał kiedyś w tweecie, że to będzie ale z tym "za 2 tygodnie" to taki żart, bo u Elona zawsze-wszystko jest za 2 tygodnieZa 2 tygodnie mają być profile pasażera - Elon pisał w tweecie![]()
Na manualu czy na autopilocie testowałeś?Negative.
W trybie chill obcina ~polowe dostepnej mocy i zaklada dodatkowo laga/zwloke na reakcje pedalu gazu - odczucie jest takie jakbys jechal uturbionym spalinowcem, srednio przyjemne w sumie bo najfajniesza zaleta EV to wlasnie brak laga i natychmiastowy moment a w chill masz zwloke jakby powietrze do turbiny sie pompowalo
Ja ostatnio testowalem zuzycie w roznych trybach i jezeli ktos chce jezdzic o kropelce to zdecydowanie wieksze efekty daje wylaczenie AC i przejscie na manual/nadmuch jedynie.
tak ale jak już jedziesz gdzieś na styk albo nagle spadnie deszcz czyli wzrośnie zużycie to dobrze wiedzieć jak się ratowaćNa manualu, na autopilocie chill nie ma zadnego znaczenia bo poruszamy sie 99% czasu constans.
Sprawdzalem u mnie codzienny dojazd do pracy 15km, ta sama trasa, ta sama pora roku, to samo natezenie ruchu - taki "dzien swistaka"
Wlaczenie trybu chill daje jakies tam minimalne oszczednosci ale jest irytujace szczerze mowiac, anty-EV, anty-Tesla dla mnie taka jazda (nie liczac zimy oczywiscie kiedy sie przydaje).
Wylaczenie AC a pozostawienie jedynie nadmuchu daje juz wymierne korzysci rzedu 1-2kWh.
Oczywiscie to tylko rozwazania akademickie bo nie po to sie kupuje auto za 200-300k PLN zeby jezdzic bez klimatyzacji czy dobrowolnie obcinac polowe mocy![]()
Może to faktycznie mieć senś - płynniejsze przyspieszenie i rekuperacja żeby się nie ślizgać…Bo "chill" mode jest tak naprawdę potrzebny jak zrobi się chłodniej ("chilly"). Przynajmniej tak wynika z Waszych tutaj rozważań, może kiedyś będę miał okazję to sprawdzić na własnej skórze.