Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Tesla Model 3 SR - opcje finansowania? Leasing? Najem?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Clydefrog, post: 57575, member: 1460"] Zdecydowalem sie wreszcie wymienic auto ICE na pelnego elektryka jako jedyne auto w domu. Wina uzytkownika [USER=476]@ciastek[/USER] ktory byl instrumentalny w podjeciu decyzji co do konkretnego modelu samochodu elektrycznego. Kilka faktow: [LIST] [*]Stanelo na TM3 SR, ktora lapie sie na limit "Moj Elektryk" wiec chetnie skorzystam. Minimum 20k km rocznie robione, wiec dofinansowanie rzedu 27k zl [*]Spogladam na Arval, ktory ma relatywnie atrakcyjna oferte (w porownaniu do np. Carsmile). Rozne opinie o Arvalu slyszalem, wiec chetnie poslucham jesli ktos chce mnie odwiesc od pomyslu. Zacheca mnie to, ze wszystko jest w rate wliczone i ze samochod moge po tych 3 latach poprostu zwrocic. [*]Poza Arval, nie widze korzystniejszej opcji najmu (ciekawe na ile ta oferta i prognozowana dostawa na grudzien to clickbait) [*]Kilka osob mnie przekonuje aby finansowac w taki sposob, aby samochod byl na wlasnosc. Ktos inny jeszcze mnie przekonywal ze "bedziesz placic 3 lata a samochodu nie bedziesz mial na koniec". No niby tak, ale nie przekonuje mnie ta logika biorac poprawke na utrate wartosci nowego samochodu i koszt zwiazany z ubezpieczeniem (szczegolnie dla mnie, bo moja historia ubezpieczen w Polsce jest praktyczne zerowa). [*]Nigdy nie mialem samochodu dluzej niz 2 lata, wiec sie zastanawiam jakim czynnikiem moze tutaj byc znudzenie na dluzsza mete. [*]Jeszcze ktos stwierdzil ze co chwile pojawiaja sie nowe rodzaje ogniw, i wystarczy jakas mala rewolucja w tym temacie aby wartosci wspolczesnych Tesli zaczely pikowac. O ile wiem ze historycznie Tesla trzyma wartosc calkiem ladnie to mam wrazenie ze moze sie to powoli zaczac zmieniac. Po pierwsze, slysze ze po najnowszym pomysle rzadzacych o cenach pradu, zamowienia na elektryki mocno spadly. Po drugie, wydaje mi sie ze Tesla miala jako taki monopol na auta elektryczne ktore nadawaly sie jako jedyny samochod w domu - teraz praktycznie kazda "tradycyjna" marka albo cos wypuscila, albo nad czyms pracuje. [*]Dzwonilem do EFL o oferte finansowania, ale chyba trafilem na jakiegos mocno swiezego doradce, ktory nie potrafil odpowiedziec na zadne pytania o Mojego Elektryka i wyslal dosc zaporowa oferte. [*]Czekam na oferte leasingo od mLeasing [*]Orientacyjnie w leasingu, patrze na opcje typu 20% pierwsza wplata, 36/60 miesiecy, max wykup [*]Wiem ze leasing rzedy 105% wartosci jest osiagalny, ale zwykle sa to warunki typu 45% pierwsza wplata, krotki okres, wysoka rata, wykup 20%. [/LIST] Podsumowujac - dwa pytania. Najem czy leasing? I gdzie szanowne grono poleca szukac ofert? A moze ktos niedawno przerabial podobny temat? Wszelkie komentarze, pomysly, puntowanie dziur w logice milo widziane! [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Co kupić, co wybrać – opinie i prośby o poradę
Tesla Model 3 SR - opcje finansowania? Leasing? Najem?