Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Tesla Model Y, dostawy II kwartał 2023
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Chris, post: 87990, member: 1785"] Jest temat o leasingach osobno, także piszemy OT, podałem tam cyferki z leasingu jaki ja mam, ale znalazło się kilku "niezadowolonych" i odpuściłem. Piszecie o dylematach, czy za gotówkę, czy w leasing. Mój punkt widzenia: Jak masz firmę na normalnej księgowości i praktycznie całą gotówkę na auto, to najlepiej kupić auto w leasingu...dlaczego? Bo jak wspominasz kupując za gotówkę, wywalasz całą kasę, a amortyzować musisz przez 5 lat (w normalnych warunkach), czyli bulisz grubą kasę, a w koszty wrzucasz prawie nic i to jest słabe. Leasing wrzucasz cały w koszty, czyli tyle ile wydajesz na ratę wpisujesz w koszt, ale jest drogi teraz, kredyt też, ale można zrobić leasing z ratami sezonowymi :) . Raty sezonowe można ustalić wysokie, np: 1 rata - 45%, 4 raty - 9,9655 %, 21 rat - 0,2152 %, wykup - 14,8 %. Całość wychodzi mi 104,18 %, na 24 miesiące i w tym prawie 85% auta mam w kosztach w pierwszych 4 miesiącach. Plusy duże, bo wrzucasz w koszty 85% auta w 4 miesiące, tyle ile faktycznie wydajesz, czyli podatek niższy, a nie "amortyzacja" latami kasy którą dawno wydałeś. Reszta "wyborów" już zależy od wyobraźni kupującego (50%, czy 100% VAT), elektryki mają też sporą przewagę (wyższy - 225 tys limit w kosztach, dotacja BOŚ - w leasingu łatwiejsza i szybsza niż za gotówkę) [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Tesla Model Y, dostawy II kwartał 2023