Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Tesla Model Y - gadżety
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="itguy, post: 115539, member: 1901"] Gdyby ktoś potrzebował kiedyś zasilić coś z napięciem 230V w Tesli z nowym akumulatorem niskiego napięcia który ma 16V zamiast standardowych 12V to znalazłem rozwiązanie*. Wystarczy przetwornica Vitrona z serii phoenix [URL]https://www.victronenergy.pl/inverters/phoenix-inverter-vedirect-250va-800va[/URL] Np taka: [URL unfurl="true"]https://allegro.pl/oferta/przetwornica-victron-energy-phoenix-12-375-schuko-13543594661[/URL] Moc trzeba dobrać pod siebie, natomiast z wg instrukcji obsługi Teślinka jest wstanie wypluć z gniazda 12V tylko, albo aż 16A, co daje jakieś ~250 Watt w piku. Więc ta z linku podanego przeze mnie jest max co gniazdo jest w stanie wyciągnąć natomiast jest świetnie zabezpieczona i nie ma raczej mowy o przeciążeniu gniazda zapalniczki, bo wystarczy najmniejszy spadek napięcia i wyłącza automatycznie zasilanie. Ja używam jej do ładowania w terenie do zasilania laptopa, ebike czy hulajki i sprawdza się w tej roli świetnie. Generalnie cokolwiek Victrona nie jest najtańsze ale mają genialną jakość. *większość takich przetwornic na rynku ma maksymalne napięcie wejściowe 15V i albo się nie włączy albo jak trafimy na chińszczyznę to może się uszkodzić. I to jest ok dopóki akumulator ma 12V, bo wtedy maksymalne napięcie ładowania wynosi ~14,7V. W przypadku tesli to napięcie wynosi 16v (w praktyce u mnie oscyluje w okolicach 15,5-15,7V) Warto o tym też pamiętać jak kupuje się inne gadżety typu ładowarki usb itp, bo mogą się skopcić przy 16V. Dla przykładu ktoś podsyłał link do klamek z podświetleniem led + dociągu do drzwi z alie i w specyfikacji było napisane, że `max voltage: 15V` [ATTACH type="full" alt="1695048138935.png"]13344[/ATTACH] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Tesla Model Y - gadżety