Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Tesla Model Y LR 2025, przedlift, Włochy zimą na kołach 21'
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="DiTus, post: 218480, member: 4444"] W weekend wróciłem po tygodniowym pobycie na północy Włoch, moje spostrzeżenia w pierwszej wycieczki Teslą MY całą rodziną... info wstępne: 1. podróż całą rodziną (2 + 2 nastolatki) samochód zapakowany na full (frunk, 4 walizki, miejsce pod podłogą z tyłu też zawalone) 2. koła to 21 cali! tak, kupiłem takie koła, bo mi się podobają (nie są to oryginały od Tesli) 3. pod koniec roku 2024, przesiadłem sie z Cupry Leona kombi 4x4 (300KM)... stąd: dual motor i nie przeszkadza mi twrdsze zawieszczenie 4. jeździłem na próbnych jazdach TM3 (za miękka! za mało miejsca z tyłu, bagażnik nie pomieści naszych 4 walizek) 5. tylko Superchargery (póki co darmowe) Podróż: 1. w Cuprze robiłem podobne trasy na przy prędkościach ~140km/h w czasie estymowanym przez google (wraz z przystankami - obiadami, sikaniem, itp.) 2. jak widać przy jeździe Teslą ~130km/h (z ładowaniami, sikaniem, jedzeniem, itp.) zajęło mi to 1.5h więcej 3. zużycie w Tesli pod koniec podróży 24.8 kW/100km, total 318kWh po tygodniowych wojażach po Włoszech i Niemczech (zamek Disney'a, muzem BMW) w domu miałem zużycie wg Tesli 23.8 kW/100km, 3404km, 810kWh Wnioski: 1. po trasie wszyscy byli mniej zmęczeni: ciszej, raz na 1.5, 2h przystanki... 2. przystanki na ładowanie zawsze były za krótkie ;) no prawie, może w 80% przypadków - zaniem się ogarneliśmy (kibel, przejście po sklepach) to samochód był "przeładowany" 3. najbardziej wymęczył mnie odcinek ~Drezno - Wrocław... późno w nocy, długo, śnieg, powolna jazda aby dojechać na mniejsce (w końcu przyśpieszyłem i doładowałem się w Kostomłotach) 4. bez problemów/czekania na każdym Superchargerze, raz część ładowarek była wyłączona, ale okazało się, że za rogiem stoją inne - włączone 5. dobrze mieć bazę wypadową przy SC ;) Cupra paliła 8-8.5l/100km, czyli koszty na dłuższych trasach dla mnie są porównywalne, po mieście spalałem miesięcznie ~2x300pln, przy Tesli miesięczne koszty to ~0pln - mam darmowe ładnowanie przy pracy :D.... dla mnie elektryk to "bomba"! koszty przejechania 7k km to 250pln w sumie (ładowałem na greenway'u, czy w domu czsami aby sprawdzić jak to działa)... tempomat 1. super tempomant na autostradę, używałem automatycznego wznawiania z S3XY buttons, chociaż trochę gwałtownie wraca na środek pasa ;) 2. jak jest jasno wystarczy lekko trzymać kierownicę jedną ręką - brak upierdliwego "rusz lekko kierownicą" 3. jak jest ciemno to odzywał się, aby ruszać kierą... chociaż może i lepiej 4. tempomat do korków/miasta jest dla mnie (ruszanie) za gwałtowny 5. uwielbiam OPD ;) [ATTACH type="full"]25203[/ATTACH] [ATTACH type="full"]25204[/ATTACH] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
Tesla Model Y LR 2025, przedlift, Włochy zimą na kołach 21'