Tesla X Plaid 2021+ Akcesoria np. POWER FRUNK

Bronek

Pionier e-mobilności
Spdcjalniexzawężyłem wątek, bo nie wiadomo czy wersja plaid jest do końca kompatybilna np z LR?
Mam doświadczenia z Tm3 gdzie różnica w jednej wtyczce i innej ilości kabli pokrzyzowala montaż

Warto poczytać jak ktoś chce (ja koniecznie, bo brak to obciach)

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie wytrzymałem, bo bardzo mnie irytuje frunk w Xie. Wielki a otwieranie jak piwnicy, tylko skobla z kłódką brak.
Z kodem rabatowym HS20 z 611 spadło o 20%. Wysyłka niby za darmo. Jak z Czech to może się udać bez cła ale raczej z trzy stówki będzie.
Kupiwalem już u nich i wszystko działa w Trójce. Raz mi zwrócili kasę.
Zobaczymy jak tym razem pójdzie montaż?
Wziąłem razem z kick sensorem (tu mogą być jaja bo przysyłają sam czujnik bez sterownika np?) Screenshot_20221219-194245_Brave_copy_1126x1318.jpg

20221219_192807_copy_1110x1406.jpg

Last edited:

JareG

Pionier e-mobilności
Nie wytrzymałem, bo bardzo mnie irytuje frunk w Xie. Wielki a otwieranie jak piwnicy, tylko skobla z kłódką brak.
Z kodem rabatowym HS20 z 611 spadło o 20%. Wysyłka niby za darmo. Jak z Czech to może się udać bez cła ale raczej z trzy stówki będzie.
Kupiwalem już u nich i wszystko działa w Trójce. Raz mi zwrócili kasę.
Zobaczymy jak tym razem pójdzie montaż?
Wziąłem razem z kick sensorem (tu mogą być jaja bo przysyłają sam czujnik bez sterownika np?)
Bronek w swoim żywiole 🤣
(y)

Pozdrawiam

Mike_PL

Nowy na Forum
Bronek jesteś doświadczony w modyfikacjach. Jak podchodzisz do tematu gwarancji. Mi Tesla powiedziała ze zmiana wielkości felgi w MYP powoduje utratę gwarancji. Też chciałem dodać otwieranie frunka. Czy w standardowej apace będzie można to zrobić?

thundabyr

Zadomawiam się
Nie jest to czasem tak, że tylko liczy się to co bezpośrednio wypływa na przedmiot rozszczenia gwarancyjnego? Tj. jak dodasz siłownik do klapy to nie powinni ci odmówić gwarancji na napęd etc.

Mike_PL

Nowy na Forum
Nie jest to czasem tak, że tylko liczy się to co bezpośrednio wypływa na przedmiot rozszczenia gwarancyjnego? Tj. jak dodasz siłownik do klapy to nie powinni ci odmówić gwarancji na napęd etc.
dlatego pytam praktyka :)

skyactivwalker

Pionier e-mobilności
Gwarant musi udowodnić że wykonanie bądź nie wykonanie jakiejś naprawy lub modyfikacji miało wpływ na powstanie usterki. Np. brak wykonania przeglądu lub wymiany oleju w ICE nie wpływa na utratę gwarancji na amortyzatory. Ale brak wymiany oleju może być przyczyną usterki silnika i przez to można odmówić naprawy gwarancyjnej.

Mike_PL

Nowy na Forum
Gwarant musi udowodnić że wykonanie bądź nie wykonanie jakiejś naprawy lub modyfikacji miało wpływ na powstanie usterki. Np. brak wykonania przeglądu lub wymiany oleju w ICE nie wpływa na utratę gwarancji na amortyzatory. Ale brak wymiany oleju może być przyczyną usterki silnika i przez to można odmówić naprawy gwarancyjnej.
a jak powiedzą że nie ich elementy doprowadziły do zwarcia i uszkodziły komputer główny?

skyactivwalker

Pionier e-mobilności
a jak powiedzą że nie ich elementy doprowadziły do zwarcia i uszkodziły komputer główny?
To muszą to wykazać. Pewnie oparłoby się o rzeczoznawcę czy biegłego. Wyjścia sterowników są zabezpieczone i monitorowane pod kątem zwarć, nadmiernego poboru prądu itd. Ciężko dziś coś uwalić, w końcu zawsze jakiś przewód w instalacji może się zewrzeć do masy czy plusa.

Olecki

Pionier e-mobilności
To muszą to wykazać. Pewnie oparłoby się o rzeczoznawcę czy biegłego.
No nie ma tak kolorowo, serwis może odmówić naprawy gwarancyjnej przy ewidentnej ingerencji w układ elektryczny, dużo zależy od konkretnych zapisów w warunkach gwarancji i czy w ogóle nie wyklucza ona jakichkolwiek modyfikacji. Jeśli wystawią ekspertyzę (i wcale nie muszą w niej pokazać np. który konkretnie scalak się spalił) iż taka modyfikacja doprowadziła do uszkodzenia np. sterownika to w zasadzie jedyne co możesz to próbować przez rzecznika lub w sądzie podważyć ich ekspertyzę ale to minimum kilka miesięcy (jak nie lat) a samochód stoi...

Bronek

Pionier e-mobilności
Pierdzielenie o "Szopenie" te dywagacje
Pojechałem na serwis w ramach gwarancji na robotę w sumie elektyczną bo wyminę wiązki. Pojechałem dziwolągiem że zrobinym
1. elektrycznym Frunkiem
2. trunkiem (moja go nie miała)
Wiadomo że trzeba się wpiąć przejściówkami w oryginalną instalację

Odp na pytanie @Mike_PL Wszystko działa jakby to fabryka zrobiła i apki i z zegarka i nawet z programów do makr z pośrednictwem no Tesla Tasker itp. Można nawet przy odrobinie wysiłku głosowo.
Ale to pikuś

3. Ekranik i kamerka z przodu wymaga gimnastyki i wpięcia się w komputer! I tu mamy kilka minut aby ekwylibrystycznie z nogami do góry wypiąć wtyczkę z komputera i przez przejściówkę ponownie wszystko spiąć.
Inaczej ponoć laweta i serwis, bo auto zdechnie na amen uznając że je ukradli.

Do tych wszystkich rzeczy musimy poszukać czasem 12V i tu też zabawa. Jedni odlączają baterie główną Ja nie. To też ingerencja
4. Kierownica Yoke, tu też bez homologacji trzeba się wypiąć i wpiąć poduszka, sterowanie a w nowszych grzanie

Z całym tym bajzlem pojechałem na serwis i nawet na przegląd (3 lata po zakupie) i wszyscy zadowoleni.. Panienka nadmieniła ze będą analizować czy naruszyłem itp Ale zrobili co trzeba i to na dwa razy bez konsekwecji. Sami otwierali nierginalne klapy i jechali widząc nieoryginalny ekran plus jego relokację ( też wymaga to ingerencjil, kierowali Yoke

Oczywiście młodziaki w serwisie pytali po co? Bo jak dla nich i tu dla większości, to co daje im fabryka jest już i tak za wiele. Inni mają zahamowania i wiarę iż to co oryginalne to musi być takie i tyle.
Ja mam to od zarania dziejów takie podejście w nosie. Robię pod siebie ( cokolwiek to znaczy :))
Kiedyś tak poprzerabiałem motocykle, że jak nawaliły to sam nie potrafiłem już dojść co i po co itd.

Nie lękajcie się, bo piekła nie ma

Last edited:

JareG

Pionier e-mobilności
Pierdzielenie o "Szopenie" te dywagacje
(...)
Nie lękajcie się, bo piekła nie ma
Mi się wydaje, że w piekle może być ciekawiej.. i ciekawsi tambylcy. Zresztą, jeśli już wierzyć, to wolę mitologię nordycką.
A zresztą i tak stawiam na reinkarnację 🤣

Pozdrawiam

Bronek

Pionier e-mobilności
Myślę, że błędem jest założenie, że "po tamtej stronie" będzie jak "tu" :)
Ci co to wymyślili długo uważali ze ziemia jest płask. W aspekcie "tamtej strony" to prawda.. Ziemia jest nie tyle płaska co jednostronna.
Drugiej strony, nie ma.
Aby zejść na ziemię jest jak FSD. Sprzedają nam podobny kit