Tesla Y kiedy?????

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Jak sądzicie kiedy będzie Tesla Model Y dostępna w PL i z jakimi bateriami (które są/będą najlepsze?)

krist

Posiadacz elektryka
Jak sądzicie kiedy będzie Tesla Model Y dostępna w PL i z jakimi bateriami (które są/będą najlepsze?)
ja bym nie czekał. Tesla zdaje się jest w czarnej d. z tym autem, tylko się do tego nie przyznaje. Ma wyjść w Europie w teoretycznie świetej wersji z nowymi bateriami i lepszych parametrach, 4680, tyle że jak czytam że Panasonic dopiero się przymierza do testowej linii, a Tesla mówi że to nie takie proste przejść do produkcji seryjnej, linia produkcyjna baterii pod Berlinem istnieje na papierze, to nie wiem czy on za rok zdąża produkcję odpalić.
Zapewne w styczniu coś tam wypuszczą, z bateriami z tej swojej linii testowej, śladowe ilości które już dawno sprzedali w innych krajach, i na tym się skończy do momentu aż faktycznie nie zaczną produkować 4680 na dużą skalę.

vwir

Pionier e-mobilności
A nawet gdyby wypuścili coś za 6 miesięcy, to (jak historia pokazuje) zdecydowanie nie ma się co pchać w pierwsze egzemplarze. Lepiej ten rok przeczekać.

danielm

Pionier e-mobilności
sądzę, że w PL w przyszłym roku
sądze że w europie w przyszłym roku. Elon chciał startować z produkcją w połowie 2021 a zupełnie nie naciska niemców na pozwolenia budowy fabryki więc coć czuje że technologia nie jest gotowa i mu się nie spieszy. choć nie zdziwiłbym się gdyby do europy zaczęły spływać chińskie modele Y

krist

Posiadacz elektryka
Nie musi. Może być 2022 byle bym odebrał na majówkę :)))
o ile majówka będzie w październiku to masz szansę. Pamiętaj że w innych, lepszych najwyraźniej krajach Y jest oferowany, i zapewne jest już lista klientów którzy dostaną Y w pierwszej kolejności. Ja bym realnie liczył na koniec 22 w Polsce na dostawy. Ale i tak chciałbym najpierw się przejechać tym autem i zobaczyć na żywo.