Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla – aktualizacje, referrale i inne
Teslafi i inne loggery
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Michal, post: 16791, member: 89"] Nie zaglądałem tam dawno ale widzę, że się wywaliło zbieranie, chyba przez zmianę metody autentyfikacji - więc już dobre 2 miesiące temu. Michałem tam dane jedynie liczbowe i typu włącz/wyłącz albo lokalizacja - to co można pobierać z auta. Efektywność to tylko (przejechane km / utracony zasięg w km), więc nawet jak tego nie ma to bardzo łatwo powinno da się coś takiego dorobić - nic obecnie nie widzę ;) Nie sprawdzałem też do dziś jaki jest okres zbierania danych i widzę, że domyślnie miesiąc, więc ogólnie to zgubiłem całość :p ale z tego co czytam łatwo da się dodać odkładanie danych do bazy i grafanę - kiedyś to dodam... Jak już znajdę czas, żeby poprawić autentyfikację :) Mam trochę rzeczy w kolejce, a za mało czasu :) Z ciekawszych możliwości - odpowiednik home link - automatyczne otwieranie bramy wjazdowej i garażowej na podstawie lokalizacji auta na bazie HA i przekaźnika wifi "shelly 1". Przekaźnik już mam zamontowany, teraz muszę kiedyś usiąść i napisać/wyklikać automatykę do tego. Oczywiście w planie mam również monitoring produkcji PV, zużycia energii przez różne komponenty w domu (pompa ciepła, auto, ...) Jak to mówi mój ojciec - jak się dwie niedziele zejdą do kupy, to może się uda ;) Wyjaśnienie - Home Assistant (HA), to taki system do home automation (automatyki domu), który pozwala robić naprawdę wiele i ma możliwość łatwego podłączania urządzeń wielu różnych producentów. [edit] nie wiem czy nie będę się musiał przesiąść na OpenHAB (bliźniaczy konkurencyjny system), bo z tego co widzę HA nie ma już wspieranej integracji z Tesla, a to trochę słabe :/ Tutaj opis integracji z OpenHAB (jest też lista kontrolek i pobieranych danych): [URL]https://www.openhab.org/addons/bindings/tesla/[/URL] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla – aktualizacje, referrale i inne
Teslafi i inne loggery