Bazarack
Zadomawiam się
Cześć wszystkim!
Nie znalazłem podobnego rozwiązania. Od dwóch dni dłubię nad małym projektem, który może zainteresować osoby korzystające z TeslaMate i mające dynamiczną taryfę w Pstryku. Stworzyłem prosty skrypt, który po zakończeniu sesji ładowania automatycznie przelicza jej koszt na podstawie godzinowych cen z API Pstryka i zapisuje go w TeslaMate jako koszt ładowania. U siebie mam TM postawione na Raspberry Pi i na tym też testowałem. Całość jest zrobiona tak, żeby odpalić na dokerze podobnie jak TM. Sama instalacja jest prosta. Problemem może być jedynie to, że trzeba zmienić config mosquitto w TeslaMate, aby skrypt mógł subskrybować tematy z kolejki mqtt, ale wszystko jest rozpisane w repozytorium
Nie powinno się nic popsuć, ale wiadomo – backup danych zawsze warto zrobić.
Jeśli ktoś ma ochotę, zapraszam do testowania i zgłaszania uwag. Oczywiście jak będą jakieś problemy z instalacją, to postaram się pomóc
Niby wszystko u mnie działa, ale nie mam doświadczenia w tworzeniu dla społeczności, więc w razie czego proszę o wyrozumiałość 
Jeśli ktoś dopiero myśli o przejściu do Pstryk to warto skorzystać z kodu, bo dostaje się 50zł zniżki na prąd. Można na ten przykład wykorzystać mój kod
Wystarczy wpisać GPMLY1 w koszyku w aplikacji podczas
Nie znalazłem podobnego rozwiązania. Od dwóch dni dłubię nad małym projektem, który może zainteresować osoby korzystające z TeslaMate i mające dynamiczną taryfę w Pstryku. Stworzyłem prosty skrypt, który po zakończeniu sesji ładowania automatycznie przelicza jej koszt na podstawie godzinowych cen z API Pstryka i zapisuje go w TeslaMate jako koszt ładowania. U siebie mam TM postawione na Raspberry Pi i na tym też testowałem. Całość jest zrobiona tak, żeby odpalić na dokerze podobnie jak TM. Sama instalacja jest prosta. Problemem może być jedynie to, że trzeba zmienić config mosquitto w TeslaMate, aby skrypt mógł subskrybować tematy z kolejki mqtt, ale wszystko jest rozpisane w repozytorium
- Instrukcja instalacji krok po kroku jest dostępna w repozytorium: https://github.com/Bazarack/teslamate-pstryk
- Kod działa przez MQTT, nasłuchuje na zakończenie ładowania i wtedy odpala przeliczanie.
- W pliku konfiguracyjnym definiuje się dla którego geofence ma działać przeliczanie. Pozostałe ładowania są ignorowane.
- Jedyne pole w bazie TeslaMate, które jest modyfikowane, to charging_processes.cost – reszta danych pozostaje nietknięta.
- Na ten moment wszystko działa u mnie poprawnie, ale jestem jeszcze w fazie testów (tak na prawdę rozliczanie w pstryk rozpoczynam 1 sierpnia, ale chciałem się już na to przygotować
)
Nie powinno się nic popsuć, ale wiadomo – backup danych zawsze warto zrobić.
Jeśli ktoś ma ochotę, zapraszam do testowania i zgłaszania uwag. Oczywiście jak będą jakieś problemy z instalacją, to postaram się pomóc
Jeśli ktoś dopiero myśli o przejściu do Pstryk to warto skorzystać z kodu, bo dostaje się 50zł zniżki na prąd. Można na ten przykład wykorzystać mój kod
Wystarczy wpisać GPMLY1 w koszyku w aplikacji podczas