Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla – aktualizacje, referrale i inne
[TeslaMate + Pstryk] Stworzyłem skrypt do aktualizacji kosztów ładowania
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Bazarack, post: 254059, member: 4882"] Cześć wszystkim! Nie znalazłem podobnego rozwiązania. Od dwóch dni dłubię nad małym projektem, który może zainteresować osoby korzystające z TeslaMate i mające dynamiczną taryfę w Pstryku. Stworzyłem prosty skrypt, który po zakończeniu sesji ładowania automatycznie przelicza jej koszt na podstawie godzinowych cen z API Pstryka i zapisuje go w TeslaMate jako koszt ładowania. U siebie mam TM postawione na Raspberry Pi i na tym też testowałem. Całość jest zrobiona tak, żeby odpalić na dokerze podobnie jak TM. Sama instalacja jest prosta. Problemem może być jedynie to, że trzeba zmienić config mosquitto w TeslaMate, aby skrypt mógł subskrybować tematy z kolejki mqtt, ale wszystko jest rozpisane w repozytorium :) [LIST] [*]Instrukcja instalacji krok po kroku jest dostępna w repozytorium: [URL]https://github.com/Bazarack/teslamate-pstryk[/URL] [*]Kod działa przez MQTT, nasłuchuje na zakończenie ładowania i wtedy odpala przeliczanie. [*]W pliku konfiguracyjnym definiuje się dla którego geofence ma działać przeliczanie. Pozostałe ładowania są ignorowane. [*]Jedyne pole w bazie TeslaMate, które jest modyfikowane, to [I]charging_processes.cost[/I] – reszta danych pozostaje nietknięta. [*]Na ten moment wszystko działa u mnie poprawnie, ale jestem jeszcze w fazie testów (tak na prawdę rozliczanie w pstryk rozpoczynam 1 sierpnia, ale chciałem się już na to przygotować :)) [/LIST] [B]Nie powinno się nic popsuć, ale wiadomo – backup danych zawsze warto zrobić.[/B] Jeśli ktoś ma ochotę, zapraszam do testowania i zgłaszania uwag. Oczywiście jak będą jakieś problemy z instalacją, to postaram się pomóc :) Niby wszystko u mnie działa, ale nie mam doświadczenia w tworzeniu dla społeczności, więc w razie czego proszę o wyrozumiałość :) Jeśli ktoś dopiero myśli o przejściu do Pstryk to warto skorzystać z kodu, bo dostaje się 50zł zniżki na prąd. Można na ten przykład wykorzystać mój kod ;) Wystarczy wpisać [B]GPMLY1 [/B]w koszyku w aplikacji podczas [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla – aktualizacje, referrale i inne
[TeslaMate + Pstryk] Stworzyłem skrypt do aktualizacji kosztów ładowania