Teslanews.pl - sprzedać czy nie?

Sprzedaż portalu Teslanews.pl

• Total voters
    17
  • Poll closed .

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Szanowna Rado Nadzorcza.

Pojawiła się możliwość sprzedaży za niewielkie pieniądze portalu Teslanews.pl. Ten projekt kosztował określoną ilość czasu, stworzyliśmy doń 258 tekstów, ale w zasadzie jest martwy, nie mamy czasu się nim zajmować, więc sprzedaż, jeśli do niej dojdzie, będzie za drobne.

Minusy projektu są następujące:
  • nie mamy czasu się nim zajmować,
  • treści częściowo lub mocno konkurują z Elektrowozem.
Plusy to głównie potencjał:
  • marka "Tesla" jest magiczna, projekt przyciągnął kilka firm z Europy, które chciały coś tam zamieścić [Elektrowóz pracował na to 2,5 roku!],
  • nadal wierzę (co opisywałem w październiku 2021; PDF), że portal o Tesli może być 3-4 razy większy niż portal o samochodach elektrycznych w ogóle. Już kilka razy w życiu się o tym przekonałem w innych branżach, na własne oczy obserwowałem to w branży pism i, około 10 lat później, portali komputerowych.

jest w zasadzie martwy, nie mamy czasu, żeby się nim zajmować, więc sprzedaż będzie za drobne. Ciągle wierzę, że jest to projekt, który może być 3-4 razy większy niż Elektrowóz (coś jak pisma o PC-tach/Windows, które błyskawicznie przeskoczyły pisma ogólnokomputerowe

Co Waszym zdaniem powinniśmy zrobić?

Archarius

Nowy na Forum
A może zrobić coś z niczego? Tzn. zostawić domenę i wygląd, a materiały publikowane na Elektrowozie i dotyczące Tesli automatycznie publikować też na teslanews.pl? Może wystarczy je jakoś otagować i niech jakiś automat przerzuca. Wtedy zostaje samograj, który nie wymaga specjalnej uwagi, a teksty są świeże. Nawet można na SEO się podbić, wskazując jako canonical oryginalny artykuł na Elektrowozie.

Bronek

Pionier e-mobilności
Kwestia późniejszej reakcji .
Jak się innym powiedzie , to będzie żal .
Jak nic z tego nie będzie , to może szkoda że nie zostawiliśmy , bo może by się nam ....???

Pomysł z kopiowaniem na żywca i treści i może nawet części danych z Forum ma jakiś sens aby spróbować . Tylko po co , bo albo "rybka albo pipka ?

Moim zdaniem zostanie tylko kwestia "duchowa" , że "dziecko moje" a ktoś inny je ...czy wykorzystuje z powodzeniem lub bez.

PS Kilka razy wchodziłem i było to co gdzie indziej więc przestałem ..
ALE !!! TESLI PRZYBYWA i przybywać będzie , bo to lider póki co.

Last edited:

abes99

Posiadacz elektryka
A dwie pieczenie na jednym ogniu? Gdyby domena przekierowywała w ten sposób do elektrowozu, to jednocześnie oglądalność elektrowozu by wzrosła ;) Ale ja się nie znam, konserwa jestem jeśli chodzi w współczesne media internetowe :D
Dopóki nie ma zasobów na pełne rozwinięcie portalu, szkoda go tracić. Z drugiej strony szkodą dla elektrowozu byłoby się pozbycie części użytkowników Tesli (ze strony i forum). IMHO, jestem za zintegrowaniem teslanews z eletrowozem, w ramach jednego portalu...

jgal

Fachowiec
Newsów ze świata Tesli jest sporo, ale jest to zazwyczaj "drobnica" dla pasjonatów (w stylu "w wersji softu 2022.XX minimalnie poprawili wycieraczki), więc nie uważam, aby było to godne osobnego portalu. Ja bym raczej podszedł do tematu odwrotnie: zostawić tylko elektrowóz, a tematy teslowe produkować jako "zapychacze" i wrzucać na elektrowóz w okresach, gdy innych newsów będzie niewiele (ale myślę, że takich okresów będzie co raz mniej)

Daniel Grzyb

Nowy na Forum
Dzień dobry. Moim zdaniem warto rozwijać portal poświęcony Tesli. Ma on ogromny potencjał i jest duże zapotrzebowanie na tego typu informacje, oraz rozwiewanie wątpliwości. Uważam, że sprzedaż to najgorsze rozwiazanie. Jeśli nie ma mocy przerobowych, może warto kogoś zaangażować? Myślę, że regularne dodawanie treści spowoduje, że strona szybko się usamodzielni i nie będzie się prosić o finansowanie 🙂

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
A dwie pieczenie na jednym ogniu? Gdyby domena przekierowywała w ten sposób do elektrowozu, to jednocześnie oglądalność elektrowozu by wzrosła ;) Ale ja się nie znam, konserwa jestem jeśli chodzi w współczesne media internetowe :D

To mądry pomysł, chociaż raczej nieszczególnie pomoże Elektrowozowi. Takie puste domeny nie pomagają i bywają utrącane przez Google, chyba że są bardzo mocno karmione (vide: strony główne portali).

Dopóki nie ma zasobów na pełne rozwinięcie portalu, szkoda go tracić. Z drugiej strony szkodą dla elektrowozu byłoby się pozbycie części użytkowników Tesli (ze strony i forum). IMHO, jestem za zintegrowaniem teslanews z eletrowozem, w ramach jednego portalu...

Dzięki za radę.
Dzień dobry. Moim zdaniem warto rozwijać portal poświęcony Tesli. Ma on ogromny potencjał i jest duże zapotrzebowanie na tego typu informacje, oraz rozwiewanie wątpliwości. Uważam, że sprzedaż to najgorsze rozwiazanie. Jeśli nie ma mocy przerobowych, może warto kogoś zaangażować? Myślę, że regularne dodawanie treści spowoduje, że strona szybko się usamodzielni i nie będzie się prosić o finansowanie 🙂

To zawsze jest tak, że "tyle się napracowałem i mam to teraz sprzedać komuś za 5 koła?!" W tę pułapkę wpadł właściciel portalu Samochodyelektryczne.org, który wycenił się na 100 000 złotych i... nie sprzedał witryny nikomu. Czemu się zresztą nie dziwię, nie była tyle warta.

Warto. W poniedziałek w końcu powinny wyjść nasze ogłoszenia o pracę.

Wydaje mi się, że ktoś z lekkim piórem mógłby patrolować Teslowe Reddity i TMC a następnie tłumaczyć na język polski co ciekawsze wieści.
Wielokrotnie doświadczyłem, że "jakościowe" dziennikarstwo jest głównie w języku angielskim.
Dalszy krok to przepływ czytelników między jednym i drugim serwisem.

Łukasz Bigo

Pionier e-mobilności
Członek redakcji
Wydaje mi się, że ktoś z lekkim piórem mógłby patrolować Teslowe Reddity i TMC a następnie tłumaczyć na język polski co ciekawsze wieści.
Wielokrotnie doświadczyłem, że "jakościowe" dziennikarstwo jest głównie w języku angielskim.
Dalszy krok to przepływ czytelników między jednym i drugim serwisem.

1. Absolutnie się zgadzam. Choć cieszę się, że na Elektrowozie też pojawiają się opracowania, których nie robi nikt inny ;)
2. Nie troszczymy się o niego. Jeden portal da sobie radę sam, drugi musi pokazać, ile jest wart.

Konrad

Fachowiec
Czy na portalu dotyczącym Tesli pojawiałaby się inne wiadomości niż na Elektrowozie? Jeśli nie, to szkoda nafty na dublowanie informacji. Lepiej skoncentrować się na rozwoju bardziej agnostycznego portalu jakim jest Elektrowóz, a każdy kto szuka informacji o Tesli może używać tagów, żeby filtrować sobie wpisy. To moje trzy grosze.