TM3 - leasing

miksell

Zadomawiam się
Jakie macie warunki leasingowania na TM3? Interesuje mnie w szczególności:

- gzdie leasing
- jaka wpłata początkowa
- jaki wykup
- jaka rata netto
- jakie opłaty dodatkowe (np inny ubezpieczyciel)
- jakie ograniczenia (leasingodawcy)
- jaki koszt ubezpieczenia

Jak wygląda sprawa dotacji, kiedy samochód jest wzięty w leasing.

Michal

Pionier e-mobilności
Proponuję zmienić tytuł wpisu na:
"Niech każdy zmarnuje 15-30 minut na opisywanie jakie mają warunki, bo mi się nie chce szukać nawet na forum, a co dopiero pisać do leasingów"

zibizz1

Pionier e-mobilności
@miksell na leasingu masz odrobinę gorsze RRSO niż na hipoteczny. Za każde dodatkowe zawracanie gitary minimum 200zl( zmiana okresu, polisa obca itp) Więc jak wiesz jakie chcesz parametry to uderzasz do brokera I przedstawi ci minimum 3 kalkulacje. Jak chcesz to podrzucę kontakt

ciastek

Pionier e-mobilności
Proponuję zmienić tytuł wpisu na:
"Niech każdy zmarnuje 15-30 minut na opisywanie jakie mają warunki, bo mi się nie chce szukać nawet na forum, a co dopiero pisać do leasingów"
Jeszcze dopisz „wersja: 2023Q3”.

ypl

Pionier e-mobilności
Rozważam różne opcje - gotówka, kredyt, leasing.
Jak masz gotówkę to po co leasing? Nawet najlepszy leasing to są dodatkowe koszty, a za każde coś w trakcie kolejne koszty. Jakbym miał cash to bym się nie bawił w leasing.

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
Jak masz gotówkę to po co leasing? Nawet najlepszy leasing to są dodatkowe koszty, a za każde coś w trakcie kolejne koszty. Jakbym miał cash to bym się nie bawił w leasing.
Słowo klucz "amortyzacja", w leasingu najszybciej wrzucisz w koszty.

ypl

Pionier e-mobilności
Jak masz cash to Ci się nie spieszy, też zamortyzujesz tyle że dłużej to potrwa. Leasing moim zdaniem tylko jak masz mniejszy cashflow.

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
Jak masz cash to Ci się nie spieszy, też zamortyzujesz tyle że dłużej to potrwa. Leasing moim zdaniem tylko jak masz mniejszy cashflow.
W sumie teraz są trochę gorsze warunki leasingów, jednak jeszcze nie tak dawno temu, brałem w leasingu Q5 (101%, +gratis ubezpieczenie na 1 rok, +2 przeglądy gratis, więc w sumie zapłaciłem mniej niż za gotówkę), mam aktualnie Stelvio leasing 100%, więc także bez sensu byłoby wykładać gotówkę. Oczywiście oba samochody były jeszcze z dużymi rabatami od ceny katalogowej.
Amortyzacja samochodu kupionego za gotówkę trwa 5 lat, w leasingu dasz radę w 3 lata.

ypl

Pionier e-mobilności
W sumie teraz są trochę gorsze warunki leasingów, jednak jeszcze nie tak dawno temu, brałem w leasingu Q5 (101%, +gratis ubezpieczenie na 1 rok, +2 przeglądy gratis, więc w sumie zapłaciłem mniej niż za gotówkę), mam aktualnie Stelvio leasing 100%, więc także bez sensu byłoby wykładać gotówkę. Oczywiście oba samochody były jeszcze z dużymi rabatami od ceny katalogowej.
Amortyzacja samochodu kupionego za gotówkę trwa 5 lat, w leasingu dasz radę w 3 lata.
Jasne, przy zerowych stopach, albo bliskich zeru to wiadomo, że warto się kredytować i lewarować, ale obecnie niekoniecznie, jeżeli ktoś nie musi.

Bronek

Pionier e-mobilności
W leasingu nie amortyzujesz robi to wlaściciel. Czyli leasingodawca.

Za główkę już tak u mnie np amortyzujemy my , a to ok 4000 /mc
Na elektryki jest większy limit. Wiadomo trzeba potem wyrzucić ze środków trwalych i sprezentować rodzinie, a ta za 6 mcy sprzeda. I nie bedzie podatku O ile jest taki plan?

marco_25

Posiadacz elektryka
Jasne, przy zerowych stopach, albo bliskich zeru to wiadomo, że warto się kredytować i lewarować, ale obecnie niekoniecznie, jeżeli ktoś nie musi.
Każdy liczy pod siebie. Weź pod rozwagę maksymalną wpłatę początkową, i maksymalny wykup, amortyzacja idzie szybko a końcowe 35% zjada co roku inflacja. Także wolę jednak zostawić gotówkę na okazję które pojawiają się na horyzoncie a nie na samochód który wartość tylko traci z każdą chwilą.

W kwestii wątku, @miksell takimi pytaniami to się zasypuje banki lub brokerów.

KrzysztofFly

Pionier e-mobilności
W leasingu nie amortyzujesz robi to wlaściciel. Czyli leasingodawca.

Za główkę już tak u mnie np amortyzujemy my , a to ok 4000 /mc
Na elektryki jest większy limit. Wiadomo trzeba potem wyrzucić ze środków trwalych i sprezentować rodzinie, a ta za 6 mcy sprzeda. I nie bedzie podatku O ile jest taki plan?
Nie miałem zupełnie na myśli fizycznego/księgowego amortyzowania samochodu. Chodziło mi tylko o czas w jakim da się wrzucić całą maksymalną kwotę w koszty działalności. Kolejna rzecz, to kwestia wykupu, kiedyś można było wykupić samochód na osobę fizyczną (przynajmniej w niektórych leasingach). teraz to raczej pozostaje nie księgować faktury wykupu samochodu.

miksell

Zadomawiam się
Czy ktoś brał TM3 w Mauto (mbank)? Jakie macie z nimi doświadczenia?
Podobno mają kilkadziesiąt TM3 i TMY na placu. Rozmawiałem z jakimś sprzedawcą i czekam na ofertę.
Pierwsza wpłata do 45% ale obniżają ją o dotację. Auta dostępne od ręki i nawet je laweta przywiozą pod wskazany adres.
Ubezpieczenie jakie proponują wydaje mi sie drogie bo to 530 zł mc netto => 530*1,23*12 = 7822 zł brutto. Ja Vat odliczę 50% i wrzucę to w koszty to wyjdzie mnie ono ok 5200 zł rocznie..

Normalnie ubezpieczenie TM3 to ok 5500 zł ale przed wrzuceniem w koszty, które po wrzuceniu wyjdzie ok. 4455;-)

zibizz1

Pionier e-mobilności
Jak się odlicza 50% VAT to się nie opłaca tego refakturowac(ubezpieczenie). Lepiej zapłacić jednorazowo. W PZU ubezpieczenia kosztuje ok 1,85%. Finansowanie leasingiem kosztuje obecnie poniżej 9% w skali roku.