TM3 MIC - AMD Ryzen czy intel Atom

Boko

Fachowiec
Hey
Zapewne czytaliscie watki, ze Model Y Performance z Shanghai na Chiny, maja juz montowane AMD Ryzen zamiast intel Atom. Jako, ze z punktu widzenia Tesli, jednolity lancuch dostaw jest o wiele prostszy do zarzadzanie, obstawiam ze, AMD Ryzen bedzie montowany w TM3. Stad pytanie do was, czy tak jak mamy mozliwosc sprawdzenia rodzaju baterii i innych detali, czy mozecie sprawdzic czy osoby odbierajace TM3 LR/Performance w grudniu 2021? Co jest montowane w waszych Teslach?

Michal

Moderator
To jest widoczne chyba tylko w interfejsie - nie widzę nigdzie w Tesla JSON API informacji o używanym MCU, a to oznacza, że nie da się tego sprawdzić na podstawie vin albo na stronie.

Last edited:

RafalO

Zadomawiam się
Hey
Zapewne czytaliscie watki, ze Model Y Performance z Shanghai na Chiny, maja juz montowane AMD Ryzen zamiast intel Atom. Jako, ze z punktu widzenia Tesli, jednolity lancuch dostaw jest o wiele prostszy do zarzadzanie, obstawiam ze, AMD Ryzen bedzie montowany w TM3. Stad pytanie do was, czy tak jak mamy mozliwosc sprawdzenia rodzaju baterii i innych detali, czy mozecie sprawdzic czy osoby odbierajace TM3 LR/Performance w grudniu 2021? Co jest montowane w waszych Teslach?
LR 2021 Q4 Intel Atom. Jestem prawie pewien że Widziałem to na którymś z ekranów w aucie.

Michal

Moderator
Jest to widoczne na ekranie z informacjami o aucie. Nie trzeba nic mierzyć ;)

Boko

Fachowiec
Ok, dzieki za info. Obstawiam ze 2022 wszystkie modele przejda na AMD. Pytanie, czy ten Intel Atom az taki kiepski? Mialem jazda probna i wszystko ladnie smiga.

Michal

Moderator
Była kiedyś zażarta dyskusja o tym, czy netflix ładuje się 10, czy 20 sekund... [kilk] Nawet okazało się tam, że jestem kłamcą, bo nie zmierzyłem z zegarkiem w ręku... Więc zmierzyłem i wyszło mi:
* pierwsze uruchomienie YT - 14 sekund, kolejne uruchomienie - 12 sekund
* pierwsze uruchomienie Netflix - 6 sekund, kolejne uruchomienie - 7 sekund

Pewnie na AMD będzie się ładował 3-5 sekund. Czy to duża różnica - sam sobie odpowiedz. Są gdzieś na YT/Twitter filmiki pokazujące porównanie obok siebie, jednak na aplikacjach z Chin, więc nie wiem czy można to jakoś odnosić do nas. Moim zdaniem nie ma większego problemu nawet z atomem, choć nieraz wkurza tylko trochę powolne ładowanie map.

Szatan

Posiadacz elektryka
Dla mnie trochę wkurzające to jest bo czasem żona wyskoczy z auta do sklepu co tam kupić a ja bym dzieciakom włączył coś na netflixie a tam czekanie czekanie czekanie
Poza włączaniem YouTube, Netflix nie widzę potrzeby by coś tam działało szybciej.
Najlepiej jak by zaadaptowali własny układ tak jak zrobiło to Apple