TMY 2024 LR AWD vs LR RWD

eimi

Pionier e-mobilności
Czy wszystkie obecnie sprzedawane w Polsce Tesle Y są z Berlina? Jakie są obecnie różnice w wyposażeniu między LR AWD a RWD? Wg opisu na stronie, różnica jest tylko w halogenach z przodu. W przypadku 3 HL, nowa wersja LR RWD ma wyposażenie zwykłej SR RWD. Czy jeszcze coś czym się nie chwalą?

Model Y LR AWD:

Audio i multimedia​

1. System audio klasy Premium — 13 głośników, 1 subwoofer, 2 wzmacniacze i dźwięk przestrzenny
  2. Muzyka i multimedia przez Bluetooth®
  3. Port USB-A w schowku podręcznym z dołączonym przenośnym urządzeniem pamięci o pojemności 128 GB

Komfort​

1. Przednie siedzenia regulowane elektrycznie
  2. Podgrzewane przednie i tylne siedzenia
  3. System filtracji powietrza HEPA
  4. Przyciemniany szklany dach chroniący przed promieniowaniem ultrafioletowym i podczerwonym
  5. Niezależnie składane na płasko tylne siedzenia
  6. Dywaniki we wnętrzu

Wygoda​

1. Światła przeciwmgielne LED
  2. Lusterka boczne automatycznie przyciemniane, elektrycznie składane i podgrzewane
  3. Konsola centralna ze schowkiem, 4 portami USB i możliwością bezprzewodowego ładowania 2 smartfonów
  4. Własne ustawienia kierowcy

Model Y LR RWD

Audio i multimedia​

1. System audio klasy Premium — 13 głośników, 1 subwoofer, 2 wzmacniacze i dźwięk przestrzenny
  2. Muzyka i multimedia przez Bluetooth®
  3. Port USB-A w schowku podręcznym z dołączonym przenośnym urządzeniem pamięci o pojemności 128 GB

Komfort​

1. Przednie siedzenia regulowane elektrycznie
  2. Podgrzewane przednie i tylne siedzenia
  3. System filtracji powietrza HEPA
  4. Przyciemniany szklany dach chroniący przed promieniowaniem ultrafioletowym i podczerwonym
  5. Niezależnie składane na płasko tylne siedzenia
  6. Dywaniki we wnętrzu

Wygoda​

1. Lusterka boczne automatycznie przyciemniane, elektrycznie składane i podgrzewane
  2. Konsola centralna ze schowkiem, 4 portami USB i możliwością bezprzewodowego ładowania 2 smartfonów
  3. Własne ustawienia kierowcy

cwireq

Posiadacz elektryka
Z tego co wiem wszystkie są z Berlina. Moja TMY LR RWD ma przeciwmgielne z tyłu. Pytanie czy w AWD występują jeszcze przednie?

JM&JM

Posiadacz elektryka
Z tego co wiem wszystkie są z Berlina. Moja TMY LR RWD ma przeciwmgielne z tyłu. Pytanie czy w AWD występują jeszcze przednie?
Moja ma :)

eimi

Pionier e-mobilności
W takim razie TMY LR RWD nie ma przednich przeciwmlogowych lub nie umiem ich wlaczyc :)
Ciężko włączyć zaślepki w zderzaku. W TMY LR AWD są w tym miejscu halogeny ledowe.
1728560718543.png
1728560735973.png

i to tyle z różnic?

solik

Pionier e-mobilności
Sluchajcie a jak to jest dzis z zawieszeniem? Pamietam Y z pierwszej jazdy, wersja LR, grudzien 2021 - twardo, stukalo na nierownosciach jak TM3 (przed HL)

Dzis przejechalem sie swiezym Y LR i kurde zupelnie inne auto, nie stuka nie puka - az tak sie pozmienialo? Demowka ma chyba nawet wieksze kola niz fabryczne (ale nie wiem, zdj w zalaczniku)

Czy RWD ma tak samo fajne zawieszenie czy jeszcze lepsze? :)

Attachments

• IMG_4109.jpeg
    IMG_4109.jpeg
    1,9 MB · Liczba wyświetleń: 22

eimi

Pionier e-mobilności
Jak już pisałem w innych postach jest niebo a ziemia ale nadal podskakiwanie na małych nierownosciach (takich gdzie nie ma zbyt dużej siły żeby mogła masa zadziałać na zawieszenie) to bolączka tego auta. Dobre zawieszenie na dobre drogi, przeciętne zawieszenie na słabe drogi. Ale żeby nie było to problem wszystkich ciężkich samochodów z klasycznym zawieszeniem, tu tylko pneumatyka jest w stanie uratować sprawę (ewentualnie adaptacyjne jak w 3 performance). No chyba że poświęcimy jakość prowadzenia ma rzecz komfortu wtedy można zamontować regulowane i sobie ustawić pod siebie. Co kto lubi.

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Jak już pisałem w innych postach jest niebo a ziemia ale nadal podskakiwanie na małych nierownosciach (takich gdzie nie ma zbyt dużej siły żeby mogła masa zadziałać na zawieszenie) to bolączka tego auta.
właśnie sobie przypomniałem że miałem sprawdzić tabliczki podczas zmiany opon, bo byłeś ciekaw amortyzatorów. Przepraszam zapomniałem.
Bez zdjęcia kół nie widzę tabliczek.