Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
TMY LR AWD - Tablice zużycia energii (aka. realny zasięg) 🙃
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="to_masz, post: 216254, member: 2343"] „Ile realnie przejedziesz na jednym ładowaniu?” – jeśli masz elektryka, to pewnie słyszysz to pytanie regularnie. Kiedyś częściej padało z nutą sceptycyzmu, dziś ludzie pytają z autentyczną ciekawością. Po roku z Teslą mam już swoje obserwacje, ale do tej pory odpowiedź wciąż brzmiała: [B]to zależy[/B]. I tu pojawia się problem. Bo jak zaczynam tłumaczyć, że wpływ na zasięg ma cała lista czynników – temperatura, wiatr, deszcz, wielkość felg, rodzaj opon, aerodynamika, prędkość, podgrzewanie baterii, nachylenie terenu, a nawet ciśnienie w oponach – to często widzę, jak rozmówca po chwili rezygnuje i rzuca: „No dobra, brzmi skomplikowanie…”. Tymczasem wcale nie jest to aż tak skomplikowane. Sam już [B]po roku 😂[/B] nie sprawdzam prognozy pogody przed każdym wyjazdem, nie planuję wariantów B i C na wypadek, gdybym nie dojechał do wybranej ładowarki – po prostu bazuję na doświadczeniu i przybliżonych wartościach, i to się sprawdza. Na forum widzę, że niektórzy mają podobne podejście (np. zasada [B]1% baterii ≈ 3 km[/B]). Chociaż u mnie w trasie sprawdza się bardziej schemat: ❄️ Zima - ok. 250 km, 🌿 Wiosna / 🍂 Jesień - ok. 300 km, ☀️ Lato - nawet 350 km. Dlatego postanowiłem przyjrzeć się czy można uprościć, że zużycie w sumie zależy tylko od prędkości i temperatury, a resztę pominąć. Szczególnie, że mam jakieś dane - przez rok i 27 tys. km [B]TeslaMate[/B] zebrała u mnie ponad [B]4 miliony próbek[/B] dotyczących jazdy TMY. A w dzisiejszych czasach, jeśli coś ma sens, to ktoś już na pewno zrobił z tego wykres – więc po prostu dograłem do TeslaMate dashboard [B]Speed & Temperature[/B] ([URL='https://github.com/jheredianet/Teslamate-CustomGrafanaDashboards/tree/main']repo tutaj[/URL]) 😉 [B][SIZE=5]Tablice zasięgu i zużycia TMY LR AWD[/SIZE][/B] [ATTACH type="full" width="75%" alt="1739449320426.png"]24898[/ATTACH][ATTACH type="full" width="75%" alt="1739449338108.png"]24899[/ATTACH] I jako dodatek [B]60% z zasięgu[/B] ([I]tyle zwykle wykorzystuję od ładowarki do ładowarki w dłuższych podróżach: dojeżdżam na kilka %, [URL='https://forum.elektrowoz.pl/threads/szybkosc-ladowania-przy-wysokim-poziomie-naladowania.6722/page-2#post-163194']ładuję 20-25 minut[/URL] i odjeżdżam z 60-kilkoma %[/I]). [ATTACH type="full" width="200px" alt="1739451002936.png"]24901[/ATTACH] Jeśli ktoś chciałby zobaczyć analizę dlaczego mimo dość prymitywnych założeń ten dashboard prezentuje całkiem sensowne dane, to chętnie się podzielę 🙃 Jeśli kogoś interesuje jak te dane mają się do [URL]https://pl.tessie.com/stats[/URL], to też mogę poświęcić chwilę [B]Zachęceni do sprawdzenia Waszych statystyk w TeslaMate? Jakie macie realne zużycie energii w swoich EV? 🚗⚡[/B] [I]A jak znalazłoby się 40 kierowców TMY, to możemy już uogólnić wyniki do całej populacji i zrobić publikację naukową 😅 [/I] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Tesla Model Y Forum • Tesla Y SR/LR/Perf + Juniper
TMY LR AWD - Tablice zużycia energii (aka. realny zasięg) 🙃