Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Inne modele i pozostałe pytania
To jak to jest z tym zużyciem? Statystyki tesli.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Robur82, post: 142760, member: 1333"] Grzanie auta przed startem na ustawioną godzinę lub odpalane z apki można im wybaczyć, bo to tak jak ktoś pisał webasto w ice, a nawet nie powinno liczyć tego, bo 1 użytkownik grzeje inny wsiada do zimnego i jedzie. To powinno liczyć energie zużytą na grzanie kiedy ktoś siedzi w aucie, np pod szkołą czekając na dzieci( w ice jak silnik pracuje też w tym czasie zużywa paliwo), nie mówiąc już o tym kiedy 30min stoi się na ładowarce, wynika z typu tego napędu, co mam siedzieć i marznąć? Rozróżnienia na pobór z kabla czy baterii nie rozumiem, bo każda energia kosztuje i co to za różnica, chyba 10-15% różnicy w ilości na stratach i eksploatacji baterii. Kolejny temat straty energii podczas ładowania, też nie podając tych wartości kłamią, a to kolejne 5-20%. Jeżeli najwydajniejszą opcją pod względem strat jest ładowanie 3f, z mocą 11kw to taki standard powninien być przyjety i też to policzone. (Ładowanie 1f, możemy odpuścić- chcesz jeździć EV musisz liczyć się z posiadaniem odpowiedniej infrastuktury, inaczej będzie to +10% zużytej energii). Tak samo jak podgrzewanie baterii podczaas ładowanie, ten napęd tak ma i tyle energii zużyjesz na całość eksploatacji, nie da się tego ominąć. Dozory to dodatkowe bajery, w spaliniaku też by zeżarło aku i rano kable. Argumenty typu mam PV i nic mnie to nie kosztuje, nie trafiają do mnie. Po to zainwestowałeś 50tys czy ile to tam wtedy kosztowało, żeby inwestycja zwrócila sie. Jak już masz i nie wykorzystujesz to przeinwestowałeś/bzdurnie wydałes pieniądze, ( mogłeś np kupić sztabkę złota zakopać ją i za 10lat sprzedać 100% drożej). Do tego dojdzie jeszcze pewnie kiedyś utylizacja instalacji, której nikt nie liczy. Więc raportowanie ile faktycznie weszło prądu w baterie, ile wyszło w czasie kiedy siedzimy w aucie. Możemy pominąć kamery i np. multimedia, ewentualnie inny wodotryski których konkurencja nie ma w standardzie a korzystamy z ich na postoju. A jak ktoś grzje wnętrze będąc podpiętym do kabla, oszukuje sam siebie, ważne że podbił sobie ego i może wygłaszać , jak ev zuzzywa mu 13kwh/100, bo tak tablet pokazał. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Inne modele i pozostałe pytania
To jak to jest z tym zużyciem? Statystyki tesli.