Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Inne modele i pozostałe pytania
To jak to jest z tym zużyciem? Statystyki tesli.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Bronek, post: 142799, member: 6"] Aby zadowolić dociekliwych, to licznik musiał by być na wejsciu do auta. Ale i tak co dalej? Każde auto ma i na specyfikację i inaczej ustawione priorytety. Jedne dbają bardziej o baterie inne mniej. Itd. [B]Tesla nie miala takiej potrzeby, bo zakładała korzystanie w własnej sieci a tam jest prosto i wiadomo ile i za ile (Pomijam darmochę promocyjną). [/B] Tesla i tak to jako tako rozbija dane Można zobaczyć na ekranie, w aplikacji i wallboksie. Ale ile to będzie na 100% nikt nie przewidzi bo, to już zależy od warunków samego ładowania i tyle. Masz cenę na słupku i tyle ile ci słupek /ładowarka dała prądu, za to płacisz, a to nie kwestia tylko samochodu. I będą spory, bo auto Ci pokaże 10 kWh a slupek/ładowarka 13 kWh. Kto ma się I z kim masz/mamy się procesować? Z dostawcą prądu, właścicielem /producentem słupka czy producentem auta.? Kto kantuje?, o ile kantuje? Kto komu udowodni, gdzie były straty? Teoretyzować możemy sobie i liczyć na świat idealny, szczery i uczciwy, ale to utopia. Pewnie za jakiś czas konkurencja wymusi standaryzacje, ale na razie po nastu latach udało się osiągnąć USB typu C przynajmniej teoretycznie. U mnie np evse Tesli bierze kilka kWh na straty a Evse Raviconu mające bebechy hiszpańskie w tych samych warunkach nic! Za Chiny Ludowe nie wiem dlaczego? Wifi? Itp? Wallbox Tesli żre lekko na boku (niewiele) Moze powstaną normy strat? W Tesli faktura jest podana? Jest też różnica auto / wallbox AC Gdzie indziej, to wolna amerykanka, Ludzie piszą że im liczniki w domach robią jaja, a tu miało być normalnie? Trzeba się opierać na internecie i doświadczeniu. Tam jest informacja które auta, są ekonomiczne i co dają. Nie sztuka mieć Melexa i chwalić się 10kwh/100km Ps [B]Ja założyłem, że moje auta palą ok 25 kWh/100km i to się sprawdza. Pozwala nie płakać gdy się dciśniei czasem się cieszyć że się oszczędza. To ma Tesla miał Leaf ( on mniej palił ale niekoniecznie zawsze) .[/B] Mam spokój jako prosument stary z 13 lat jeszcze w ok 95%, mnie cena nie obchodzi ( nawet jak płacę za prąd to założyłem że ładuje się za darmo że słońca, a płacę za pralkę. , Luz w trasach gdybym celował tylko w SuC - 17 000km mam jeszcze w zapasie, plus możliwości dokupienia km za polecenia. Tylko wiadomo nie u nas... Ostatnio Greenway naliczył 4 kWh więcej, niż Tesla zaraportowala i kto mnie naciął? Ten sam Grennway w lecie niemal tą samą ilość pokazał co Auto. [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Inne modele i pozostałe pytania
To jak to jest z tym zużyciem? Statystyki tesli.