Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
TESLA
Inne modele i pozostałe pytania
To jak to jest z tym zużyciem? Statystyki tesli.
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="Pepek, post: 143013, member: 1922"] Co do Lidla - wiadomo, on niekoniecznie na trasy, ale dobrze o nim powiedzieć, żeby było wiadomo, że jest taka opcja. A powyższe obliczenia nie pasują do mojego przypadku. Te 125 kWh to tylko z lutego, tylko GW i tylko DC z trasy. Abo mam 35zł/m-c. Zniżka z EVKlub - 25kWh za free. Więc za GW zapłaciłem/zapłacę 275zł/125kWh = 2,20zł/kWh (a jak mówiłem w lutym abo był po 17,5, ale tego nie liczę, bo to dopiero drugi raz w ciągu roku takie coś dają). Te 125kWh z GW - to m-c gdzie od 9 m-cy (czyli kiedy mam abo w GW) pobrałem od nich najmniej - miałem i m-ce po 450kWh, więc u mnie abo jest przydatny od początku i zapowiada się, że na kolejne m-ce (lata). Idąc dalej - jeśli ktoś robi tylko 600km na prądzie "komercyjnym", to właśnie ten abonament w GW jest świetnym wyjściem - wiadomo, lepiej SuC, tam wyjdzie jeszcze taniej (pół roku temu miałem w NL i cenę 0,12 euro/kWh na SuC v3) - ale w PL z SuC to nadal słabo niestety. Wracając do obliczeń - ciężko dojść do 2,8-2,9zł/kWh, u mnie to zwykle jest 2,1-2,3kWh. Ale żeby było wiadomo - każdy to musi przeliczyć dla siebie. Jeśli nie chce przed - to może zrobić jak większość radzi - wziąć darmowe konto w GW, sprawdzić 1 m-c ile będzie ładowań i potem albo brać płatne abo, albo brać je tylko na m-ce z wyjazdami (bo można tylko na 1 m-c, a potem rezygnować i tak na zmianę). Żeby nie było - nie mówię, że EV będzie w jeździe zawsze i dla każdego tańsze niż ICE - pokazuję tylko, że można łatwo zrobić, żeby było taniej, a można też zrobić, żeby było drożej. A co kto z tym zrobi - jego sprawa. Namawiać do EV też nikogo nie będę, bo w tym kraju, to nie leży w moim interesie. :P [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
TESLA
Inne modele i pozostałe pytania
To jak to jest z tym zużyciem? Statystyki tesli.