Forum Samochody Elektryczne
Fora
Nowe posty
Search forums
Pokaż najnowsze
Nowe posty
New media
New media comments
New resources
Najnowsze aktywności
Media
Nowe multimedia
Nowe komentarze
Search media
Resources
Najnowsze recenzje
Search resources
Log in
Register
What's new
Szukaj...
Szukaj...
Szukaj tylko w tytułach
By:
Nowe posty
Search forums
Menu
Log in
Register
Install the app
Install
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Trochę gorzko o nowym programie dopłat
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Napisz odpowiedź
[QUOTE="polaris, post: 215705, member: 3983"] Tak, powinien być zadatek. Inaczej nie będzie umocowania w KC konkretnie w art. 394. To zabezpiecza roszczenia w przypadku gdybyśmy nie otrzymali zamówionego towaru - sprzedawca jest wtedy zmuszony zwrócić 2-krotność wpłaty co niewątpliwie byłoby czynnikiem mobilizującym do zaprzestania fantazjowania z terminami dostaw. Z kolei gdyby wina byłaby po naszej stronie - kwota zadatku przepadałaby. Nie doczytałem w regulaminie czy KRD jest sprawdzany i czy wpis w nim ma wpływ na odmowę. A o takim wpisie można się dowiedzieć całkiem przypadkowo, szczególnie jeżeli zmienialiśmy adres zameldowania. Weryfikacja poprawności adresu dłużnika w naszych sądach przy nakazówce to jak wspomniany lot Polaków na Marsa - może kiedyś będzie. Jeżeli nie mam pewności, że to o czym rozmawiam jest w zasięgu sprzedawcy to jestem bardzo ostrożny i zawsze proponuję zadatek z określeniem terminu. A jak widzę że nie ma woli podpisania takiej umowy to mam od razu odpowiedź jaka jest szansa na terminowe wywiązanie się ze zobowiązania. I po rumakowaniu. Wydaje mi się, że jakaś część wylewanych tu żali jest wynikiem zbyt dużego optymizmu w ocenie. Ale to moja prywatna ocena. Odnosząc to do naszych zakupów dealer nie miał problemu z umową i zafakturowaniem ZADATKU. Ale wybieraliśmy bezpośrednio ze stanów na cle więc wiele nie ryzykował. My podjęliśmy decyzję w 10 min a on po rezerwacji ustalił termin na 21 dni gdzie na palcach policzył nam co ile zajmie. I dotrzymał co do dnia. Może to był wyjątek, może mieliśmy trochę szczęścia - nie mi oceniać, ale zakupy BEV przy późniejszej dotacji to był Mały Miki. Jeżeli mówimy o warunkach nowego programu, gdzie osoby o małych dochodach mają dodatkowe benefity w dotacji to w sytuacji kiedy muszą zaangażować większą tudzież całkowitą kwotę rocznego dochodu w zakup BEV i czekać kilka miesięcy na zwrot - to przysłowiowej kupy się to raczej nie trzyma. Stąd kwestia, że nie ma ścieżki upraszającej finansowanie (dla wszystkich) jest w mojej ocenie naprawdę istotną niedoróbką podejścia w 2.0. Pomijam, że KAS może mieć tu kilka mało przyjemnych pytań np. o pochodzenie środków bo ~30 kPLN (bez złomowania) przy dochodzie 135 kPLN to różnica ponad 20%. W kontekście fraudów z Czystego Powietrza każdy system da się uszczelnić, to kwestia chęci i dobrej specyfikacji SI z naciskiem na to ostatnie. W szczególności jeżeli występuje prosta identyfikacja towaru i wycina się na starcie rynek wtórny (a tu tak przecież jest): gdzie jest nowy BEV jest i VIN, jest VIN jest import więc jest SAD i VAT, a dalej są: dealer, klient, ubezpieczyciel i bank. A w 2.0 wciąż wygląda to tak, że przy szumnej cyfryzacji III RP część procedowania dalej opiera się na skanach (!) i białkowym przetwarzaniu (!!). Nieśmiało zapytam co łatwiej podrobić - skan czy całą ścieżkę przejścia BEV od wjazdu na parking celny. Tak tak, wiem - co zrobić z tą armią ludzi którzy mają przyrośnięte pieczątki do rąk... Tylko szkoda, że żyjąc z podatków które są wypracowywane przez takich przyszłych beneficjentów traktują ich jak... zresztą jeden obraz wart tysiąca słów: [ATTACH type="full" width="187px"]24837[/ATTACH] [/QUOTE]
Verification
Wyślij odpowiedź
Fora
Forum ogólne – zapraszamy!
Reddikop – znaleziska z sieci
Trochę gorzko o nowym programie dopłat