cziwello

Nowy na Forum
Piszę kolejny wątek ponieważ pierwszy który napisałem nie był dokładnie doprecyzowany, chociaż otrzymałem kilka bardzo istotnych odpowiedzi za które bardzo dziękuję.
Czas dokładniej opisać mój przypadek oraz cele które chcę osiągnąć.
Mam zamontowaną fotowoltaikę na falowniku SolarEdge z optymalizatorami mocy na każdy z 30 paneli (suma 10 kWp) . Panele są na 3 połaciach wschód południe zachód zapięte na jednym stringu bo to SolarEdge ;)
Mam na celowniku zestaw LiFePo4 o całkowitej pojemności około 28 kWh.
Potrzebuję trójfazowego falownika hybrydowego który będzie mógł ładować akumulatory z sieci (z przyszłorocznych taryf dynamicznych lub z G12 tanie godziny teraz) i zarządzać oddawaniem energii do budynku (pompa ciepła, wallbox oraz reszta urządzeń takich jak lodówka tv i oświetlenie czyli ogólnie cały dom) w godzinach kiedy energia będzie droga.
Widziałem że są takie urządzenia jaka Deye, ale te mają również obsługę fotowoltaiki która jest mi zbędna ( już ją mam). Bo jeśli posiadany inwerter solaredge będzie produkował energię to zanim ta trafi za dwukierunkowy licznik zakładu energetycznego będzie mogła trafić przez falownik hybrydowy do moich akumulatorów.
Fajnie gdyby poszukiwane urządzenie miało możliwość rozłączania sieci podczas rozładowywania baterii, oraz kompensację mocy biernej podczas ładowania baterii. Wiem że dowaliłem z oczekiwaniami, ale kto wie może jest na rynku takie cudo i na mnie czeka.

nabrU

Moderator
A nie lepiej (może nawet i taniej) po prostu wymienić falownik na hybrydowy co to ogarnie?
Widzę gdzie indziej, że interesujesz się baterią Seplos. Więc sprawdź też, który falownik ogarnia współpracę z tą baterią.

nabrU

Moderator
Ale ja nie napisałem, że kolega @cziwello musi kupić falownik hybrydowy SolarEdge..... Jest kupa innych nie gorszych marek.

nabrU

Moderator
Jak doprecyzuje jakie ma te optymalizatory to wtedy będziemy gdybać, bo jak dla mnie nie napisał dokładnie. No chyba, że inwerter SE działa tylko z optymalizatorami SE
Mam zamontowaną fotowoltaikę na falowniku SolarEdge z optymalizatorami mocy na każdy z 30 paneli (suma 10 kWp)

KrzyCh

Pionier e-mobilności
No właśnie chyba. SE to dobry, ale zamknięty system.

Niestety w pierwszym poście zbyt mało info o założeniach wciąż - chcesz to zrobić DIY?
Jeśli tak to na większość zadanych pytań umiesz sam odpowiedzieć. Jest sporo takich falowników - od taniej chińszczyzny, przez średnią (Deye np. zrobi wszystko o co prosisz) po np. Victron.
Jeśli nie znasz odpowiedzi, to lepiej nie pytaj na forum - z całym szacunkiem dla forum.

Jeśli nie DIY, to trza o co innego zapytać - o rekomendację dobrego instalatora.

PS
Nie zniechęcam do pomysłu bo sam podobnie kombinuję (mam 8kWp na SE), ale rozumiem, że nie robisz tego ze względów ekonomicznych tylko hobbystycznie, prawda?

Last edited:

6a8

Posiadacz elektryka
Poprawcie mnie ( ewentualnie ) : falownik hybrydowy per saldo jest trochę bardziej wydajny, bo robi 1 konwersję mniej.
DC -> AC -> magazyn
vs
DC -> magazyn.

Michal

Moderator
Chciałbyś :ROFLMAO:

KrzyCh

Pionier e-mobilności
😀 no niestety nie
Ty taki, co potrafi pracować zarówno on-grid jak i off-grid. W trybie off-grid mogą się wspomagać energią z sieci, ale jej nie oddają do sieci.
Niestety te falowniki nawet nieaktywne pobierają kilkadziesiąt wat. I im tańsze tym więcej…
Np. tu: